Barion Pixel

5 tény a térdről, amit minden futónak tudnia kell

5 tény a térdről, amit minden futónak tudnia kell

 

Sok térdbetegséget más, a testben fellépő probléma okoz. Ráadásul a legtöbb baj kis változtatások árán orvosolható.

 

Runner’s World, 2018. július 19.

 

Ha annyi fast-twitch izomrostunk lenne, ahányszor azt halljuk „a futás tönkreteszi a térded”, le tudnánk sprintelni Usain Boltot. A térdünknek pedig semmi baja nem lenne tőle. Hiszen annak ellenére, amit jószándékú, de rosszul informált szomszédaid, munkatársaid és rokonaid állítanak, semmi sem bizonyítja, hogy a futás rossz hatást gyakorol a térdekre.

Nem arról van szó, hogy a futóknak nem lehetnek térdproblémáik. A gondok nagy részét azonban a test egyéb bajai okozhatják, és apró változtatásokkal orvosolhatóak is.

Alább 5 tény a térdről, amit minden futónak tudnia kellene:

  1. A futóknak nincs gyakrabban térdízület-gyulladásuk mint a nem futó embereknek.

Ez tény. Pont. Alapos kutatások bizonyítják, hogy a futóknak csak ritkán van idült térdízület-gyulladásuk. Egy tanulmány, amelyben 18 éven át figyelték a futókat kimutatta, hogy míg a résztvevő sportolók 20%-ánál jelentkezett a gyulladás, a nem futók között 32% volt az arány. Egy másik tanulmány, amely a rendszeresen futókat és gyaloglókat vizsgálta kimutatta, hogy fele annyi futónál jelentkezett a gyulladás, mint ahány gyaloglónál. Az utóbbi vizsgálatban résztvevők közül a legtöbbet futók esetében jelentkezett legritkábban a gyulladás.

 

  1. Az előző pont kortól függetlenül igaz.

Egyes orvosszakértők szerint a porckopás, a térdben is, az öregedés velejárója. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a futás felgyorsítja ezt a folyamatot. Sőt, legalább egy kutatás kimutatta, hogy amikor a veszélyeztetett emberek óvatos mértékben futni kezdtek, porcuk állapota javult. Míg azoknál, akik nem futottak, nem történt pozitív változás.

  1. A táplálékkiegészítőktől nem nő vissza a porc.

Bármit is állítanak a reklámok, egyik étrendkiegészítőről sem bizonyított, hogy javítaná a térdben lévő porcok állapotát. A legnépszerűbb kiegészítő, a glükozamin annyiban valóban segíthet a térdeken, hogy „beolajozza” az ízületet. Egy D-vitamin-fogyasztást figyelő kutatás szerint a gyulladt térdű, D-vitamint fogyasztó emberek fájdalmai nem voltak enyhébbek, porcuk nem volt jobb állapotú 2 év elteltével, mint azoké, akik nem szedtek D-vitamint.

  1. A futótérd kialakulásának okát általában máshol kell keresni.

A futókat érintő leggyakoribb térdprobléma a futótérd. Hivatalos nevén patellofemorális stressz-szindróma, a térdkalács körüli gyulladást jelenti. Egyre több sportorvos észleli, hogy a legtöbb, futótérddel bajlódó sportolónak azonos biomechanikai problémái vannak. Ilyen például a gyenge csípő, ami a láb instabilitásához vezethet; a gyenge négyfejű combizom, ami a térdkalács nehézkes illeszkedését okozhatja; vagy a feszes combhajlító izom, ami a térd túlzott terhelését okozza. Egy jó erősítőprogram segítségével megelőzhető a futótérd kialakulása.

  1. Néhány tipp a boldog térdekért.

Ahogy feljebb írtuk, a túlzott gyengeség vagy feszesség térdproblémákhoz vezethet. Szóval erősíts!

A túlsúly nagyon megterheli a térdeket. Mivel a sok futás megvédhet a túlsúlytól, ez lehet az egyik oka annak, hogy a futók ritkábban szenvednek térdgyulladástól.

Fuss sík terepen, hogy csökkentsd a térdedre háruló nyomást!

Ha korábban, akár más sportsérülés miatt, küzdöttél már térdfájással, figyelj arra, hogy a lábfej első részére érkezz. Egy közelmúltban végzett kutatás szerint azoknál a futóknál, akik sarokra érkeznek, nagyobb erő éri a térdet, míg a lábfej elejére érkezők esetében a nyomás a bokára hárul.

Fordította: Gerecs Ildi

Eredeti cikk