Barion Pixel

A környezetbarát terepfutó by Perényi-Bakó Andi

A környezetbarát terepfutó by Perényi-Bakó Andi

 

Terepfutóként edzéseink és versenyeink nagy százalékát erdőn-mezőn futjuk, de fontos tudnunk, hogy ezeknek a csodálatos tájaknak a tisztaságáért és fennmaradásáért mi is sokat tehetünk. Sokszor gondoljuk azt, hogy az a kicsi gesztus, ami tőlünk telik, nem is jelent semmit, hiszen csak homokszemek vagyunk egy hatalmas tengerparti fövenyen, de higgyétek el, rengeteget számít a legapróbb tettünk is! Ha jártál már terepversenyen, akkor láthattad, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szervezők is a műanyaghulladék visszaszorítására. De lássuk, hogy hogyan lehetünk környezetbarátak és tehetünk néhány egyszerű lépést az erdő tisztaságáért.

 

  1. Legyen saját poharad és evőeszközeid!

 

Eldobható műanyag poharakat szerencsére egyre kevesebb terep rendezvényen használnak. Ha azonban mégis olyan eseményen veszel részt, ahol nem kérik, hogy legyen saját poharad, akkor is használj inkább sajátot, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy az eldobható műanyag eszközök idejének le kell már járnia! Nagyszerű választás lehet a terepfutas.hu csapata által is javasolt Wildo összehajtható pohár vagy pl. a Salomon Speed Cup-ja is nagyon praktikus ivó alkalmatosság.

A célban kapott meleg étel elfogyasztásához is használj saját tányért és étkészletet (Wildo), ezzel leszel csak igazán környezetbarát! 😉

 

  1. Ne dobd el a használt terepfutócipőidet!

 

Ahelyett, hogy a használt lábbelit és megunt futóruházatot a szemetessel megetetnéd, gondolj inkább arra, hogy annak még más hasznát veheti (persze csak ha nem szakadt szét a használhatatlanságig). Az adományozás jó módja lehet annak, hogy kevésbé szennyezzük környezetünket. Néhány tipp, hogy hová érdemes a használt cuccokat adni.

  1. Figyelj rá, hogy ne hagyd el!

Ez nagyon alap, de mégis fontos kiemelni, mert egy versenyen az embernek egy idő után megváltozhatnak a prioritásai és legkisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy arra figyeljen, elhagyta-e pl. az üres géles tasakot. Sokszor előfordul, hogy az ember mellérakja a zsebnek, ezzel sajnos nem igazán lehet mit csinálni. Viszont ha ez így alakul és pont te vagy, aki belefut egy elhagyott csomagolásba, ne arra gondolj egyből, hogy mekkora bunkó az előtted futó, hanem gondold azt, hogy véletlen volt és légy te az, aki felveszi. Hidd el, nagyon sokat teszel ezzel!

  1. Minden alkalommal vegyél fel egyet!

Sajnos mindannyiunkkal előfordul, hogy az edzésünk útvonalán szeméthalmok vagy elszórt flakonok/sörös dobozok éktelenkednek. Ha éppen hosszú futásod van vagy egyszerűen csak szeretsz mellényben vagy táskában futni, vigyél magaddal egy erre rendszeresített tasakot, amibe minden alkalommal fel tudsz venni néhány hulladékot. Nem kell, hogy egy egész rakást elpakolj, azzal is sokat teszel, ha csak minden alkalommal felveszel egyet! Természetesen ez arra nem megoldás, hogy a szemét ne kerüljön oda, de az sem az, ha csak elfordítjuk a fejünket. Minden terepfutónál kell hogy, legyen hely annak a pár grammnak, amivel könnyít az erdő terhein! Ne hagyd ott, hozd ki!

Ha nagyobb szeméthalmot találsz,  jelentsd be a hulladékvadásznál, ezzel segíthetsz a hulladéktérkép bővítésében és a probléma megoldásában is.

  1. Használd minél tovább a futóruháidat!

A technikai anyagoknál nincs jobb, ha futásról van szó, csakhogy sajnos ez azt is jelenti, hogy gyakorlatilag műanyag ruhákban futunk. Ezért ha sűrűn cseréljük a futóruhánkat, hozzájárulunk a műanyag hulladék termeléséhez. Mit tehetünk?

– Ha meguntad vagy kifogytad a futóruhádat, add vagy adományozd el (ld. 1. pont). A facebookon is találhatsz több futófelszerelések értékesítésére létrehozott csoportot.

– Ahhoz, hogy kevésbé kopjanak a technikai anyagok, mindig tartsd be a mosási útmutatóban javasoltakat!

– Vegyél minőségi ruhákat, amik sokkal tovább tartósak és jobban bírják a gyűrődést. Az olcsó technikai ruházat lehet, hogy jobbat tesz a pénztárcádnak, de ha gyorsan szakad vagy elhasználódik, csak hamarabb gyártod a hulladékot vele!

 

Ugyan csak kis lépéseket tudunk egyénileg tenni, de ha a sok kis lépés végül összeadódik, létrehozhatunk egy környezettudatosabb jövőt. Terepfutóként küldetésünk példát mutatni. Ne szalasszuk el a lehetőséget! 😉

Perényi-Bakó Andi