Barion Pixel
 
AHOL A FIÚBÓL FÉRFI LESZ, A LÁNYOK PEDIG MEGTANULNAK KÁROMKODNI...

ENSPORT VÉRTES TEREP MARATON

ENSPORT VÉRTES TEREP MARATON

AHOL A FIÚBÓL FÉRFI LESZ, A LÁNYOK PEDIG MEGTANULNAK KÁROMKODNI…

A VTM. A verseny, amivel a Terepfutás.hu története 2007-ben  elkezdődött. Volt már madárdalos, havas, jeges, esős, napsütéses. A VTM egy futható, nem technikás terepen haladó, gyors verseny. Válassz a 4 táv közül, és ismerd meg a Vértest!
Az Ensport VTM érmes helyei elfogytak, a rajtlistán 653 vannak.
Regisztrációs rendszerünk a továbbiakban már csak érem nélküli nevezéseket fogad el!
Általános szabályok regisztráció Rajtlista

Az Ensport VTM 2024 regisztrációja során választhatsz, hogy a 2023-as szarvasbogaras érmet*, vagy a vadiúj muflonos érmet kéred inkább. Természetesen lesz „Nem kérek érmet” opció is.

*Nem öntetünk újat, a maradék erejéig választható a szarvasbogaras érem, ezért ha olyat szeretnél, akkor érdemes az első percekben regisztrálnod január 22-én….

VERSENY INFORMÁCIÓK

Dátum: 2024, április 14. (vasárnap)
Rajt & Cél: Szár, Sportcsarnok, xForrás utca
Edition: 16
Létszámlimit: 900 fő

Ensport Vértes Terep Ultramaraton

Táv és szintemelkedés: 50km / 1.410m+
Rajtidő: 09:00
Szintidő: 8 óra
Frissítőpontok száma: 6

Ensport Vértes Terep Maraton

Táv szintemelkedés: 39.3km / 1.133m+
Rajtidő: 09:00
Szintidő: 7 óra
Frissítőpont: 5

Ensport Vértes Terep Félmaraton

Táv és szintemelkedés: 23.7km / 625m+
Rajtidő: 10:00
Szintidő: 3.5 óra
Frissítőpont: 2

Ensport Vértes Terep Minimaraton

Táv és szintemelkedés: 14.5km / 367m+
Rajtidő:10:00
Szintidő: 2.5 óra
Frissítőpont: 1

RACE SCHEDULE

2024 január 22. (hétfő)

12:00- Regisztráció indul

2024 április 14. (vasárnap)

08:00-08:45 Rajtcsomag felvétel Ultramaraton & Maraton
08:45-09:45 Rajtcsomag felvétel Félmaraton & Minimaraton
09:00 Rajt Ultramaraton & Maraton
10:00 Rajt Félmaraton & Minimaraton
11:30-17:30 Lunch
12:30 Szintidő vége Minimaraton
12:30 Eredményhirdetés Minimaraton
13:00 Eredményhirdetés Félmaraton
13:30 Szintidő vége Félmaraton
14:00 Eredményhirdetés Maraton
15:00 Eredményhirdetés Ultramaraton
16:00 Szintidő vége Maraton
17:00 Szintidő vége Ultramaraton

NÉVADÓ TÁMOGATÓNK AZ ENSPORT

Hitelesség, Szakmaiság, Együttműködés

Ez a három legfontosabb érték számunkra! Amatőr és hobbi állóképességi sportolóknak nyújtunk prémium sportszolgáltatásokat, melyek segítségével a maximumot tudják kihozni magukból az edzéseik és a versenyek során. Szakterületünk a futás, a triatlon, a kerékpár és az úszás.Évente 250+ egyéni csúcsot teljesítenek sportolóink ezekben a sportágakban szakmai segítségünkkel, amire rendkívül büszkék vagyunk.

Fontos számunkra, hogy sportolóink igényeit maradéktalanul ki tudjuk elégíteni, ezért alkottuk meg az #ENSPORTSYSTEM-et, amivel a sportolni vágyókat a fejlődés első mérföldkövét jelentő állapotfelméréstől kezdődően segítjük a célig vezető úton.

TÁMOGATÓNK A SQUEEZY SPORT NUTRITION

A SQUEEZY VEZÉRMOTÍVUMA. AMI ARRA ÖSZTÖNÖZ MINKET, HOGY A TERMÉKEINKET FOLYAMATOSAN FEJLESSZÜK.

Folyamatosan arra törekszünk, hogy termékválasztékunkat annak érdekében fejlesszük tovább, hogy a világon minden egészségtudatosan élő ember részére a legmegfelelőbb terméket kínálhassuk fel. Folyamatos célunk az, hogy az aktuális trendekhez igazodjunk és az atléták szükségleteinek megfelelő termékfejlesztéseket hajtsunk végre.

#1 SPORTOLÓKTÓL – SPORTOLÓKNAK

A termék hasson gyorsan, hatékonyan, minden ember gyormra könnyen fogadja be, íze legyen változatos, könnyen lehessen kezelni és könnyen magunkkal tudjuk vinni. Ezek a legfontosabb szempontok minden új SQUEEZY termékfejlesztésekor.
Fejlesztéseink központjában alapvetően a sportolók szükségletei és kívánalmai állnak, melyek megfelelnek az edzés- és versenykövetelményeiknek.
Mindig is így volt és így is marad: SQUEEZY a világ első energia zseléje – sportolóktól sportolónak! A fejlesztések során – folyamatos innovációkat is szem előtt tartva – újabb és újabb mérföldköveket fogunk lefektetni, mint pl. az ízletesen sós Tomato Gel (paradicsom zselé). Továbbra is vállaljuk a legújabb követelményeket megkívánó kihívásokat, melyekkel eleget tehetünk az atléták ígényeinek.

#2 MINDEN, AMIRE A SZERVEZETNEK SZÜKSÉGE VAN – SE TÖBB, SE KEVESEBB.

Ezen mottót követve a SQUEEZY® termékeinket céltudatosan, kizárólag azon összetevőkre korlátoztuk, amelyekre a szervezetünknek a különböző testi terheléses fázisokban szüksége van: míg szervezetünk terheléses igénybevételekor, a megfelelő energiát biztosító termékeink szénhidrátokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, addig regenerációt elősegítő termékeink kiegészítő fehérjéket, ill. aminosavakat, valamint vitaminokat tartalmaznak, melyre sportolás előtt és után van szükségünk.

A SQUEEZY termékek éppen ezért rendkívül kímélik a gyomrot és jól emészthetők.

#3 EGYSZERŰSÉG – MELY A LEGJOBB GYAKORLATI TESZTEKEN ALAPUL.

Minden termékünkön azonnal észrevehető, hogy azokat piacra bocsátás előtt kiadós gyakorlati teszteknek vetettük alá. Az alkalmazás, adagolás és kezelhetőség minden területen a sajátos igényeknek megfelelően lettek előállítva.

A sportoló számára ez annyit jelent, hogy szervezetét a megterhelés előtt, közben és azután is elláthatja a szükséges alapvető, létfontosságú anyagokkal: hatékony, egyszerű és kényelmes.

A SQUEEZY-nek köszönhetően a sportoló kizárólag a lényegre koncentrálhat – a teljesítmény növelésére jó közérzet mellett.

VÉRTES NATURPARK

A Vértes, vagy ritkábban Vértes hegység, gyakran és helytelenül Vértes-hegység szűken vett területe, amely a Dunántúli-középhegység 314 négyzetkilométer nagyságú része a Bakony és a Gerecse között terül el a Velencei-hegység és a Velencei-tó szomszédságában, két megyeszékhely, Székesfehérvár és Tatabánya közötti területen. A Vértes mint tájegység 300–400 méter magas hegységet és az azt körülvevő pusztákat, réteket foglal magába.

A síkság és a hegység találkozásában rendkívül változatos domborzati viszonyok és klímahatások eredményeként ritka, gazdag élővilág figyelhető meg. A hófehér dolomittömbök tagolta hegyoldalak déli peremét szubmediterrán klímaviszonyok mellett sziklagyepek és karsztbokorerdők borítják, míg a völgyek északi oldalán magashegységet idéző, alhavasi jellegű növényritkaságok rejtőznek.

Ősszel a déli Vértesben a kivillanó fehér sziklákat díszítő, sokak szerint a kanadai indián nyarat idéző színpompában, a cserszömörce sokszínű lombszíneződésében gyönyörködhet az idelátogató.

A Vértes faunája a Bakonyicum flóravidék veszprémi flórajárásához tartozik, de területén pontusi-mediterrán fajok is előfordulnak. A fás növénytársulások mellett gyakoriak a sziklagyepek, melyek sok ritka növénynek nyújtanak élőhelyet. Az erdők fele cseres-tölgyes, melynek gazdag gyepszintjén csenkeszek, hegyi sás, harangvirág, és hölgymál él. A szárazabb, lúgos talajú területeken mészkedvelő tölgyesek (molyhos-, kocsánytalan– és csertölgy) jellemzőek, ahol a cserjeszint is fejlett (húsos som, veresgyűrűs som, ostorménfa), a gyepszinten pedig tarka nőszirom, magyar zergevirág, orvosi macskagyökér és a nagy ezerjófű honosak. A déli lejtőkön a szárazságtűrő karsztbokorerdők fordulnak elő. Fái a molyhos tölgy, a virágos kőris, cserjéi a cserszömörce, pukkanó dudakürt és berkenyefajok, lágyszárúi a sziklai üröm, borzas szulák és a sulyoktáska. Csákvár felett a keleti gyertyán, a dolomit sziklagyepeken pedig a medvefül kankalin a különleges növények. Az északi területeken a hegység kis magassága ellenére is előfordulnak bükkösök, ahol a névadó faj hegyi juharral, hegyi szillel és nagylevelű hárssal, helyenként magas kőrissel elegyedik. Az aljnövényzetben iszalag, gímpáfrány, vérehulló fecskefű, erdei turbolya, nehézszagú gólyaorr, kontyvirág és pézsmaboglár élnek. A naposabb lejtőkön hársas törmeléklejtő-erdők találhatóak. A sziklákon hólyagpáfrány, hölgyharaszt, vesepáfrány, zöld fodorka húzódnak meg. Ezen kívül gyertyános-tölgyesek, a patakok mentén égeresek és telepített feketefenyvesek teszik változatosabbá a Vértes növénytársulásait.[9]

A fokozottan védett Fáni-völgy[10] szikláin nyílik a cifra kankalin.[11] Ez a növényfaj igen kényes. Alhavasi faj, a sziklás környezetet és a napfényt kedveli, de egyben hűs, páradús levegőre is szüksége van.

Szöveg: Wikipédia

A RAJT-CÉL HELYSZÍN: SZÁR

Szár (németül: Saar) község Fejér megyében, a Bicskei járásban.

Ezen a területen már az őskorban is éltek emberek, később kelták, rómaiak, hunok és régi magyarok, ahogy azt a temetkezési helyek tanúsítják. A megyer törzs szálláshelyéhez tartozott.[6] Szár (ősi magyar nyelven Saar) nevét Árpád-házi Szár Lászlóról kapta, aki Szent István király rokona volt.

Az első fennmaradt, Szár létezését bizonyító dokumentum 1337-ből származik, ahol Savol név alatt említik a települést. 1365-ben írott dokumentum pontosan meghatározza Savol falu elhelyezkedését. A felchuthi kereszteslovagok birtokát határolja, Kaplor, Melech-Föld, Tata község, a Székesfehérvártól Bykchére vezető út, Zaar-Föld és Borok-Föld mellett.

A falut a török uralom idején magyar reformátusok lakták. A törökök a falut felégették, Szár teljesen megsemmisült.

1727-ben Gróf Galanthai Esterházy József lett a tatai uradalom birtokosa. A néptelen területről meggyőződéses katolikusként a maradék kálvinista magyarokat kitelepítette, s helyükre katolikus németeket és szlovákokat költöztetett. Az 1729-ben kezdődött a német jobbágyok betelepítése a budai Vörösvárról és a RajnaMajna vidékről. Így lett a lakosság túlnyomó részben német ajkú.

Szár letelepülési szerződése a tatai uradalommal 1732-ben jött létre. Eszerint a szári németek négy év adómentességet kaptak, és hat évre felmentették őket a robotkötelezettség alól. Ennyi idő alatt kellett felépíteniük házaikat. Csak azok kaptak letelepülési engedélyt, akik vállalták legalább két hold erdő kiirtását.

A 18. század utolsó éveiben megjelentek a faluban a napszámosok, akiknek már csak a terméketlen, köves földterületek maradtak.

Szár 1944-ben nagyközség volt, 6466 kat. hold területen, 492 házában 2216 lakos élt. Külterületi lakott helyei a következők voltak: Felsőtanya, Szálláskútpuszta és Szárújtelep. Közigazgatásiság Szárhoz tartozott még Bodmér. Bodmér lakossága az 1941-es népszámláláskor 303 fő volt. Száron 100 kat. holdnál nagyobb földdel rendelkeztek: Hofman Ede (630), Földhitelbank (460), Szabó Sándor (149), a szári Erdőértékesítő Rt. (2198). Közbirtokossági kezelés alá tartozott 229 hold, mely a szári telekesgazdák birtokát képezte. Szár község rendelkezett 1965 kat. holdnyi területtel. Bodméron a pápai református főiskola 198, Csenky Ferenc 145 kat. hold földingatlant tudhatott magáénak.

Szárújtelep az 1930-as években erőteljesen fejlődött. A területet 1919 és 1924 között házhelyenként (300-400 négyszögöl) parcellázták az első világháborúban megrokkantak számára, innen ered a Rokkant-telep elnevezés is. 1929-30-ban kezdődött a lakóépületek építése, FAKSZ segélyalappal, az Árpád, István, és Deák F. utcai részek épültek be szórványosan. A lakosság Gallára járt dolgozni gyalogszerrel. Mivel keresetük alacsony volt, így nem nyílt módjuk arra, hogy a helyi vasútvonalat kihasználhassák. 1932-től Szár-Újtelep, később Újszár néven ismert. 1945-ig 159 egy szoba-konyhás lakás készült el.

Szár községben egy római katolikus felekezeti népiskola működött, melynek épületét 1936-ban újították fel, s négy új tanteremmel és szolgálati lakással bővítették. Az iskolához tartozott egy száz férőhelyes kultúrház is, mely keskenyfilmes mozinak is otthont adott.

Óvoda a 20. század elejétől fogva működött a településen, ez egy foglalkozási teremből és egy szolgálati lakásból állt.

Szár népességének túlnyomó részét a német ajkú lakosság tette ki. A körükben szervezett Volksbund 120 taggal működött. A község férfi lakói közül egy lépett be önkéntesen az SS-be, másik hatot kényszerrel soroztak be.

A második világháború során mintegy 500 főt hívtak be a községből katonának, mely a férfilakosság 60-70%-át tette ki. Közülük elesett 30-35 fő, 40-50 fő rokkantként tért haza.

1946-ban a faluból 162 családot kitelepítették Németországba, Dingolfing környékére, helyükre magyar családokat költöztettek Megyercsről, Moháról, a Heves megyei Átányból, a Fejér megyeiIszkaszentgyörgyről, és Csehszlovákia négy községéből. A svábok és a telepesek közt egészen az 1950-es évekig nagy volt az ellentét; számos bál, összejövetel végződött verekedéssel.

1948-ban még 14 sváb családot telepítettek át Vérteskozmára, onnan pedig 16 magyar családot költöztettek Szárra. Ezek nagy része eladta házait az áttelepített sváboknak, akik így visszaköltözhettek Szárra. A település iskoláját 1948 májusában államosították.

Az 1950-es évektől a nyelvi és etnikai zártság fokozatos bomlása kezdődött el. A lakosság elvándorlása a 80-as évektől megállt, sőt kismértékű növekedés is tapasztalható. Ma már a falu a budapesti agglomeráció külső köréhez tartozik, egyre többen települnek a faluba, kedvező földrajzi helyzete és természeti környezete miatt.

GPS TRACK ÉS TÉRKÉPEK
ENSPORT VTM ULTRAMARATON: 50 km / 1.410m+

ENSPORT VTM MARATON: 39.3 km / 1.133m+

ENSPORT VTM FÉLMARATON: 23.7 km / 625m+

ENSPORT VTM MINIMARATON: 14.5 km / 367m+

REGISZTRÁCIÓ

A regisztrációra 2024. január 22. (hétfő) 12:00 és 2024. április 7. (vasárnap) 12:00 között van lehetőség a létszámlimit (900 fő a négy távon) erejéig.

A regisztrációra kizárólag online, a Terepfutas.hu oldalon van mód, helyszíni regisztráció nincs.

A regisztrációs díjat a regisztráció során a Barion rendszerén keresztül kell megfizetni, bankkártyával, vagy Barion tárcával.

PRIORITY REGISZTRÁCIÓ
A Terepfutás.hu Clubtagok számára a Priority regisztrációra 2024. január 19. (péntek) 08:00 és 2024. január 20. (szombat) 20:00 között van lehetőség.

A regisztrációs díjat a regisztráció során a Barion rendszerén keresztül kell megfizetni, bankkártyával, vagy Barion tárcával.

CHARITY REGISZTRÁCIÓ

A Charity regisztrációra 2024. április 7. (vasárnap) 12:00 és 2024. április 12. (péntek) 12:00  között van lehetőség a létszámlimit (12 fő) erejéig.

Az Ensport VTM nevezési idejének vége után, a nevezésről lemaradt futóknak lehetőséget adunk a versenyen való indulásra a következő feltételekkel:

 • A Charity regisztráció utáni 24 órán belül, de legkésőbb 2024. április 12. (péntek) 13 óráig átutalja a nevezési díj kétszeresét a Suhanj Alapítvány számlájára: Magnetbank: 16200113-18514759.
 • Az átutalási bizonylatot elküldi az info@terepfutas.hu címre.
 • A rajtszám átvétele nevezésnek minősül. A résztvevő ezzel elfogadja a verseny szabályait és etikáját.
 • A fent említett nevezési díjak a Suhanj! Alapítványnál maradnak, abból a Terepfutás.hu semmilyen formában nem részesül.
VIP REGISZTRÁCIÓ

A VIP regisztráció 2024. január 18-án 12:00 órakor nyílik.

 •  Kör bérletesek – a Terepfutas.hu vendégei, nekik nem kell nevezési díjat fizetni, indulásuk telt ház esetén is biztosított.
 • Az alábbi támogatott csapatokból 1 fő: CoffeeRUN,  Hoka Runners Hungary, Jakus Team, Síkhülyék, Salomon Team Hungary, SZUME – a Terepfutas.hu vendégei, nekik nem kell nevezési díjat fizetniük, indulásuk telt ház esetén is biztosított.
 • Az életműdíjasok – László Szilvia és Ispánki Zoltán. Ők Lifetime bérletet kaptak a Terepfutás.hu összes versenyére.
NEVEZÉSI DÍJAK

Ensport VTM Ultramaraton: 20.000 Forint

Ensport VTM Maraton: 18.500 Forint

Ensport VTM Félmaraton: 16.500 Forint

Ensport VTM Minimaraton: 15.000 Forint

MIT TARTALMAZ A NEVEZÉSI DÍJ?
 • szalagokkal és táblákkal jelölt útvonal,
 • befutóérem,
 • fényképek,
 • névre szóló rajtszám,
 • elektronikus időmérés,
 • frissítés a verseny során,
 • Squeezy gel a Bödön-büki, a Várgesztesi, és a Hallgató-völgyi frissítőpontokon, az Ultramaraton és a Maratoni távok futóinak,
 • egészségügyi biztosítás (mentő, mentőorvos),
 • csomagmegőrzés,
 • zuhanyzási lehetőség,
 • háromféle választható meleg étel* a célban (vegan gluten free, vegetáriánus, húsos),
 • befutósör (alkoholmentes, vagy alkoholmentes gyümölcsös),
 • masszázs az Ultramaraton és a Maratoni távon indulóknak,
 • 27% ÁFA
 • a verseny.

*A meleg ételhez tányért nem, de evőeszközt adunk. Hozd magaddal a saját tányérod!

RAJTCSOMAG ÉS IDŐMÉRÉS

A rajtcsomag felvétel a rajtban történik.

 • A rajtcsomag felvételhez fényképes igazolvány és 1 db 5.000 Ft-os bankjegy (az időmérő chip letéti díja) szükséges.
 • A rajtszámot jól látható helyen, elől kell viselni a verseny teljes ideje alatt.
 • A rajtszámot módosítani, a rajta lévő szövegből bármennyit letakarni tilos.
 • Az időmérés a tájfutó versenyeken használt SportIdent (dugókás) rendszerrel történik.
 • A rajtban nem váltunk pénzt és semmilyen más értéktárgyat nem fogadunk el letétként.
 • A letéti díjat a chip leadása után, a célban kapják vissza a résztvevők.
NEVEZÉS ÁTADÁSA ÉS LEMONDÁSA

A nevezést kizárólag e-mailben (info@terepfutas.hu) lehet átadni 2024. április 7. (vasárnap) 12:00 óráig. Az átadásról a nevezésről lemondónak kell nyilatkoznia. Az e-mailben meg kell adnia az átvevő nevét, születési idejét, e-mail címét, telefonszámát és a választott ételt.

A nevezést kizárólag emailben (info@terepfutas.hu) lehet lemondani, 2024. április 4. (csütörtök) 12:00 óráig. Ebben az esetben a nevezési díjat visszautaljuk, de levonunk belőle 3.000 Ft kezelési költséget. Nem fogadjuk el a lemondást telefonon, faxon, szóban, stb. A nevezési díjat más versenyre átirányítani nem lehet.

FRISSÍTŐPONTOK

A frissítőpontok kínálata: víz, Squeezy sportital, Squeezy tótabletta, Coca-Cola, sós és édes kekszek, Haribo gumicukor, Milka csokoládé, olívabogyó, savanyúság, sajt, gyümölcs és aszalt gyümölcs, elsősegély készlet + női higiéniai termékek. Az Ultramaratoni és a Maratoni távok indulóinak Squeezy Gel a Bödön-bük, a Várgesztes, és a Hallgató-völgyi frissítőpontokon.

A frissítőpontok helye:

 • Ultramaraton: – 11.2, 18.5, 23.2, 30.1, 38.5 és 45.8  km-nél
 • Maraton: – 11.2, és 18.5, 23.2, 27.7 és 35.1  km-nél
 • Félmaraton – 12.3 és 19.5 km-nél
 • Minimaraton: 9.1 km-nél

A frissítőpontokon egyszer használatos pohár nem lesz. Legyél zöld, legyen saját poharad!

KÖTELEZŐ FELSZERELÉS

Mobiltelefon, bekapcsolt állapotban, fényképes igazolvány, minimum fél literes víztartály, vagy kulacs.

Az előírt kötelező felszerelés az a minimum, amelyet minden résztvevőnek magánál kell tartania a verseny teljes ideje alatt. Ezen túl, mindenki az egyéni igényének megfelelően egészíti ki saját felszerelését.

A verseny ideje alatt a pályabírók bármikor ellenőrizhetik a kötelező felszerelés meglétét. Az a résztvevő, aki az ellenőrzést akadályozza vagy megtagadja, azonnali kizárásra kerül. A kötelező felszerelést a dobogósoknál a célba érést követően automatikusan ellenőrizzük.

HELYSZÍNEK ÉS ÚTVONAL MÓDOSÍTÁSA, A VERSENY TÖRLÉSE

A rendezők fenntartják a jogot, hogy indokolt esetben előzetes figyelmeztetés nélkül módosítsák az útvonalat, elsősegélyhelyek, ellenőrzőpontok, frissítőpontok helyét, valamint szélsőséges időjárás miatt módosítsák a rajt idejét, helyét vagy töröljék a versenyt.
Abban az esetben, ha a versenyt a rendezőkön kívülálló okok miatt (járvány, árvíz, természeti csapás, stb.) 2024. április 7. előtt törölni kell, a versenyzők két lehetőségből választhatnak:
– kérik a nevezési díj 50%-nak visszautalását
– a nevezési díjat két éven belül 100%-ban  felhasználhatják egy másik Terepfutás.hu versenyen.
Amennyiben a versenyt a rendezőkön kívülálló okok miatt (járvány, árvíz, természeti csapás, stb.) 2024. április 7. után törölni kell, a szervezők nevezési díjat nem fizetnek vissza, a befizetett nevezési díjak 50%-a két éven belül felhasználható egy másik Terepfutás.hu versenyen.