Barion Pixel

Fuss babával – avagy a futóbabakocsink története.

Fuss babával – avagy a futóbabakocsink története.

Fuss babával – avagy a futóbabakocsink története
Jóformán az első dolog, amit az ember beszerez, ha babát vár, az a babaverda. És ha a babavárók történetesen egy futó páros, akkor nagy a sansz rá, hogy egy futóbabakocsi lesz a vágyuk. Legalábbis nekünk az volt.
Mivel teljesen vakon voltunk a témában (ebben is), jó pár cikket és ajánlót elolvastunk, de valahogy mind a ketten a tapasztalásban hiszünk, így elmentünk egy a Fuss babakocsival! Egyesület által szervezett tesztre. Kipróbáltunk több verdát és megtanultuk az alapszabályokat is:
1. Hat hónapos korig, de legalábbis a stabil fejtartásig a klasszik sportkocsiba a gyermek futás végett nem tehető. (A futóbabakocsik teljes vízszintig nem is dönthetők jellemzően.)
2. Futni a kiegészítő részekkel (mózes/kagyló) nem ajánlatos a gyermek védelme érdekében. (Mondjuk nem teljesen zárójel, hogy én nem is tudtam hamarabb jó érzéssel futni.)
3. A futásra alkalmas kocsinak jó a rugózása és fújható a három nagy kereke (és az első sem bolygósítható!), ezzel együtt defektre hajlamos, de a defektvédő folyadék sokat segíthet (azóta tudjuk, hogy inkább egy erős külső az, ami valódi segítség…)
4. Tudni kell, milyen terepre készülünk, ennek fényében érdemes választani. Mivel Peti maratoni Guinness-rekord kísérletben gondolkodik (nem tudom, poén-e? 😃), ezért mi egy aszfaltra jó, könnyű kocsit kerestünk, találtunk. (Nem volt igény a könnyű terep.)
5. A kocsit használtan is bátran beszerezhettük volna, mert értékálló és szinte esélytelen szétfutni. (De ezt a márkát, típust használtan nem találtuk. A szétfutást meg majd évek múlva igazoljuk vagy nem.)
6. Mindennapi használatra (bevásárlás, plázázás, tömegközlekedés stb.) azért elég nagy és masszív darab… de nem lehetetlen. Ugyanakkor nekem arra praktikusabb a hordozó.
Amúgy, ha nem tesztnap, a Fuss babakocsival bérlést is biztosít (nem reklám), hogy ki tudd próbálni a kocsikat, mielőtt beruházol (vagy, ha egy-egy alkalommal futnál csak, akkor be sem kell ruházz, tartósan bérelhetsz is!).
Szóval mi az első babakocsinkat (kagylós, mózeses) szerencsére kölcsönbe kaptuk, és ez azért szerencse, mert nem sok időt töltött benne a kislányunk… Ezután csak reménykedni tudtunk benne, hogy a Jézuskának írt levél eredményeként a fa alá került méregdrága verdában majd szeretni fog. Háááát… egyelőre próbáljuk a kapcsolatot megerősíteni:) A szerencse az, hogy a futásba való visszatérésem elég lassú ahhoz, hogy egyelőre nem is baj, hogy 30-40 perc után hangos elégedetlenkedéssel kéri a pilóta, hogy parkoljunk, és hordozóval menjünk tovább… De nem adjuk fel, bízunk a maratonban – nem üvöltve, hanem mosolyogva.
A kocsi amúgy nekünk: Cybex AVI. Szeretjük, mert könnyen össze- és szétszerelhető. Kicsi helyen is elfér. Nagyon könnyen gurul és ugyanígy fordítható is. Lehet vele négy perces ezreket menni (legalábbis Peti azt mondta). De a legkisebb tüske (értsd köröm alatt elférő) is képes átszúrni a kerekét. Ez nem csak ennek, hanem majdnem mindegyiknek betegsége… Egyelőre ragasztjuk.
Nekünk a 6 hónapos kor a tavasszal (március 3.) esett egybe, így bátrabban ültettem be Liliánát a kocsiba, és az én tempóm mellett még az arcüregét sem féltettem (bár nyilván be volt csavarva rendesen!). Ráadásul nekem is jobban esett a napsütésben elindulni:)
Ez a mi sztorink.
Tanulság:
1. Érdemes kipróbálni, mielőtt beruházol, hogy a számodra legjobbat válaszd. És szerintem nem érdemes bármilyen kocsival futni, mondván az is gurul. Igen. Csak a hogyan itt sem mindegy.
2. Javasolt tényleg türelmesnek lenni, és a biztonságot szem előtt tartva belekezdeni a közös sportolásba (persze mindenki úgy tesz, ahogy jónak látja).
3. Mielőtt döntesz, mindenképpen gondold át, hogy szükség van-e rá, vagy esetleg ruhafogas lesz csak a lakás valamely pontján. Lehet ennek oka, hogy korábban is utáltál futni, most sem lesz másképpen, csak jó ötletnek tűnt. Lehet ennek oka, hogy legalább a 60 perc futásodat nem a gyerekeddel akarod tölteni (én sem mindig!). Vagy lehet bármi más is. Szóval csak azért mert trendi, nem érdemes… szerintem.
Ha futóbabakocsival, ha nem. Ha futva, ha nem. Egy a fontos. Szerintem. Hogy mozogj. Bárhogy is legyen. Tudom, hogy nehéz, hogy néha lehetetlen. De hidd el, hogy minden anyának szüksége van a mozgásra a testi-lelki állóképessége végett. És az apáknak is. És mindenkinek. IS.

A szerző a Terepfutás.hu cikkezője. További írásai a Bárhogy is legyen: mozogj Facebook oldalon olvashatók.