Barion Pixel

Go west, avagy nagy amerikai terepultrák 1. rész

Go west, avagy nagy amerikai terepultrák 1. rész

Go West

Noha az élet közel sem olyan rózsás, mint ahogy a Pet Shop Boys énekelte gyerekkoromban – hacsak nem azt értjük „békés” alatt, hogy megállt az idő, és vele együtt a versenyszezon –, Amerika még mindig a végtelen kanyonok és hófödte hegycsúcsok hazája. Nem csoda, hogy ezekről a tájakról a szabadság jut az ember eszébe. Micsoda érzés lehet itt futni! A karantén „remek” lehetőséget biztosít az álmodozásra, így hát szabadjára engedtem a képzeletemet, és belevetettem magam a legizgalmasabb százmérföldesek csodálatos világába.

Western States Endurance Run

Először Scott Jurek Futni, enni, élni című könyvében olvastam erről a versenyről, amit hét egymást követő évben megnyert, és többször megdöntötte a saját rekordját is. A Utah államból Kaliforniába vezető Western States Trail eredetileg az indiánok által használt útvonal, amit a 19. században amerikai telepesek vettek birtokba, hogy összekössék a nevadai ezüstbányákat a kaliforniai aranybányákkal. Először lovak számára rendeztek itt versenyt, melyen egy nap alatt kellett teljesíteni a százmérföldes távot. 1974-ben Gordy Ainsleigh – akit az ultrafutás atyjának is neveznek – volt az első, aki ló nélkül, futva ért célba 24 órán belül. Gordy azóta több mint 20 alkalommal teljesítette a távot.

Kép: Western States Endurance Run

A Western States minden évben június utolsó szombatján hajnali 5-kor indul, és a jelenlegi szabályok szerint 30 óra a szintidő. Az útvonal nagy része a vadonban vezet, a résztvevőknek extrém időjárási körülmények között (hófödte csúcsoktól 40 fokos kánikuláig bármi előfordulhat) 5500 méternyi emelkedővel és 7000 méternyi lejtővel kell megküzdeniük. A jelenlegi csúcstartók Jim Walmsley 2019-ben futott 14:09:28-as idejével és Ellie Greenwood 2020-ban elért 16:47:19-es eredményével.

A verseny történetének egyik legizgalmasabb futama a 2010-es volt, amikor olyan legendás ultrafutók csaptak össze, mint Hal Koerner, Anton Krupicka, Geoff Roes és a még igencsak fiatal, friss UTMB-győztes Kilian Jornet. Az eseményről szóló dokumentumfilm, az Unbreakable ingyenesen elérhető a neten.

Hardrock 100

Az Egyesült Államok legkeményebb terepultra versenyének tartott Hardrock 100-at 1992 óta rendezik meg Colorado államban. Az eredetileg szintén bányászok által használt útvonal 10 000 méter szintkülönbséget foglal magában. A szintidő 48 óra, a teljesítés átlagosan 40 órát vesz igénybe; a versenyzők ezalatt kétszer láthatják a naplementét.

Érdekesség, hogy minden évben az előző évhez képest ellenkező irányban halad az útvonal. A szélsőséges időjárási viszonyok (havazás, erdőtüzek) miatt többször törölték a versenyt. A nehéz sziklás terep és heves viharok mellett számolni kell hegyibetegség tüneteivel, valamint ödémával is.

Kép: irunfar.com

A mindössze 145 szerencsést sorsolással választják ki a több mint 2000 jelentkező közül. Természetesen Scott Jurek ezt is megnyerte már (2007-ben), a jelenlegi csúcstartó pedig Kilian Jornet 2014-ben elért 22:41-es idejével.

A verseny része a Rocky Mountain Slam nevű versenysorozatnak, melynek teljesítéséhez öt százmérföldes versenyből négyen célba kell érni. A sorozat további tagjai: Leadville Trail 100, Bear 100 Mile Endurance Run, Bighorn 100 és Wasatch Front 100 Mile Endurance Run.

A 2016-as versenybe enged bepillantást a The Unknown című rövid dokumentumfilm, Timothy Olson ultrafutó szemszögéből.

HURT 100

Meglepő módon a HURT nem (csak) az ultrafutás közben átélt fájdalomra utal, hanem a Hawaiian Ultra Running Team rövidítése. A százmérföldes táv teljesítéséhez öt kört kell teljesíteni a Honolulu városát körülvevő hegyekben, szubtrópusi őserdőben. A verseny honlapja szerint az útvonal 99%-ban single track ösvényeken halad, melyeket eredetileg vaddisznók használtak. A sziklákkal, gyökerekkel, saras részekkel tarkított pályán összesen húsz alkalommal kell patakon átkelni. A technikás terepen a 7500 méter kumulatív szint mellett magas páratartalomra, esőzésékre is számítani kell.

Kép: irunfar.com

Érdekesség, hogy a versenyen való indulás feltétele legalább nyolc óra, a természet megóvásával kapcsolatos önkéntes munka, amely magában foglalhatja például az ösvények növényzettől, szeméttől vagy invazív fajoktól való megtisztítását, az őshonos növényzet újratelepítését.

Az idén 20 éves versenyt minden évben januárban rendezik meg, mindössze 136 indulóval. A pályarekordot 2013 óta a kanadai Gary Robbins tartja 19:35-ös időeredménnyel, a nők között 2010 óta Tracy Garneau a csúcstartó 24:06-os idővel, aki ugyanebben az évben a Western States 100 első kanadai női győztese lett.

A valóságos dzsungelben megrendezett verseny hangulatát ragadja meg a Rooted című film.

Kezdőkép: irunfar.com

Karsza Andi