Barion Pixel

GO WEST, AVAGY NAGY AMERIKAI TEREPULTRÁK 2. RÉSZ

GO WEST, AVAGY NAGY AMERIKAI TEREPULTRÁK 2. RÉSZ

A Go West című írás előző részében három legendás észak-amerikai terepultrát mutattunk be. Ezúttal két versenysorozatot veszünk nagyító alá.

 

Leadville Race Series

Kép: Leadville Trail

A coloradói Leadville története ugyancsak összefonódott az aranyláz korszakával. Az arany mellett molibdént bányásztak a környéken egészen 1982-ig, amikor bezárták a bányát, és hirtelen több mint 3000 ember vesztette el az állását. Ken Chlouber és Merilee Maupin turistalátványosságnak szánták az első százmérföldes versenyt, melyen összesen 45 futó vett részt. Ma már a sorozat állomásai márciustól szeptemberig, New Yorktól Kaliforniáig átszelik az országot, és a terepfutás mellett hegyi kerékpáros versenyeket is magukban foglalnak, ezenkívül futótábort is rendeznek. A legrövidebb terepfutó verseny mindössze 10 km, azonban magában foglalja a hírhedt Leadville Trail 100 Run első és utolsó 3 mérföldes szakaszát.

A klasszikus Leadville Trail 100 Run augusztusban kerül megrendezésre, teljesítése 5 kvalifikációs pontot jelent az UTMB-re. A jelenlegi, 2017 óta használt útvonal közel 4000 m szintemelkedést jelent, melynek teljesítésére 30 óra áll rendelkezésre. A verseny kézikönyve szerint a technikás terep mellett szemet gyönyörködtető látvány várja a résztvevőket, akik a hegyibetegség tüneteire, dehidratációra, kihűlésre is számíthatnak. Nem csoda, hogy a mezőny fele feladni kényszerül a versenyt.

A pályarekordot a férfiak között az arizonai Rob Krar tartja 15:51:57-es idővel, a nők között pedig a coloradói Clare Gallagher 19:00:27-tel.

Triple Crown

A Destination Trail versenypalettája 10 km-től 240 mérföldig mindent lefed. A versenyek főszervezője Candice Burt ultrafutó. A Triple Crown, azaz hármas korona azokat az alieneket illeti meg, akik egy éven belül teljesítenek három 200+ mérföldes versenyt: Bigfoot 200, Tahoe 200 és Moab 240. A három verseny különlegessége az elképesztő kihíváson túl, hogy a résztvevők ismétlés (körözés) nélkül teszik meg a hatalmas távot: vagy egy körben, vagy A-ból B-be. A Triple Crownt 2017-ben hirdették meg először, ekkor Michael McKnight nyert, aki egyébként a három verseny közül egyiken sem lett első. 2019-ben ismét McKnight nyert: ezúttal két hónapon belül mindhárom versenyt megnyerte, és összesen 43 órát faragott saját korábbi idején.

Kép: Tahoe 200

A Bigfoot 200 a Washington állambeli Cascade-hegységbe invitálja a bátor jelentkezőket. A névadó bigfoot, azaz „nagylábú” Észak-Amerika majomfélékhez tartozó, képzeletbeli szörnyetege, melynek létezésére a hatalmas lábnyomokon kívül semmi nem utal. A változatos tájak a vulkanikus eredetű Mount St. Helenstől (Szent Ilona-hegy) sűrű erdőkön, ködös hegycsúcsokon keresztül, folyók, tavak mellett egészen a Mount Adamsig vezetnek. A kiválasztott 200 résztvevő a 330 km alatt kb. 13 000 méter szintet gyűjthet, a szintidő 105 óra, azaz 4 nap és 5 óra. A leghosszabb táv mellett 20, 40 és 73 mérföld is választható. 2019-ben Lubics Szilvia embert próbáló körülmények között, 11. helyen ért célba a 200 mérföldes távon.

A Tahoe 200 versenyre egy hónappal a Bigfoot 200 után, szeptemberben kerül sor. A Kalifornia és Nevada határán, 1879 méter magasan fekvő Tahoe-tavat a világ egyik legszebb tavának tartják. A 205 mérföld alatt 12 000 méter emelkedést magában foglaló útvonal egy teljes kört tesz a tó körül, melynek teljesítésére 100 óra áll rendelkezésre. Mindössze 250 versenyző indulhat, a regisztráció 11 hónappal a verseny előtt indul, és 2 hétig tart. A verseny történetének legizgalmasabb éve 2018 volt: Courtney Dauwalter egészen a 182. mérföldig vezetett, amikor is Kyle Curtin utolérte, így végül 2. helyen ért célba. Mindketten megdöntötték a korábbi pályarekordot, méghozzá 10 órával. Ennek a történetét örökítette meg a The Source című dokumentumfilm.

Végül a Moab 240 Utah államban kerül megrendezésre. A Colorado folyót követve az útvonal igazi marsbéli tájon vezet csodás vörös sziklák között. A versenykiírás arra figyelmeztet, hogy bár a pálya szintkülönbsége kevesebb, mint két testvéréé, nem szabad lebecsülni. Míg a kanyonokban kibírhatatlan hőséggel kell megküzdeni, addig a hegyekben a hideg és a hegyibetegség réme leselkedik a versenyzőkre. 2017-es győzelmével, 2 nap 9 órás idővel Courtney Dauwalter tartja a rekordot, mintegy 10 órával megelőzve minden más teljesítőt.

Bízom benne, hogy ezek a rendkívüli teljesítmények mindannyiunknak erőt adnak, és kitartásra sarkallnak.

Karsza Andi