Barion Pixel

Hasznos cuccok terepfutáshoz

Hasznos cuccok terepfutáshoz

Hasznos cuccok terepfutáshoz

 

A futáshoz alapvetően nem kell sok cucc, de ehhez is megtalálhatunk mindenféle hasznos, vagy épp haszontalan, de menő kiegészítőt, amivel feldobhatjuk a felszerelésünket. Vannak, akik egy szál kulaccsal a kezükben öt éves UTH-s pólóban, meg egy kétezer forintos gatyában letolnak egy ultrát, míg mások a Mátra Trail M távjára is annyi cuccal mennek, hogy az UTMB-n simán meglenne az összes kötelező felszerelés benne. Én valahol a kettő közt igyekszem elhelyezkedni, bár sokak szerint 5 fokban rövid gatyában futni nem egészen normális, de valószínűleg néhány pingvin is van a felmenőim között. Most azokat a kiegészítőket próbáltam összeszedni, aminek több haszna van, mint menőzni vele a rajtban, vagy szimplán csak dekorációnak használni otthon.

 

Futómellény

Az egyik legalapvetőbb cucc szerintem, hosszú futásokon vagy télen jól jön, hogy mindenfélével meg lehet tömni, nem kell kézben vinni a kulacsot, és sok kaja fér el benne. Átlag felhasználásra egy 5-7 literes tatyó bőven elég szokott lenni, de a Szentlászló Trailre azért kellett mellé egy futóöv is nekem. Kipróbáltam több olcsóbb típust is, de végül a Salomon mellett kötöttem ki, ez eddig jól bírja a strapát, de sokféle jó mellény található a piacon, érdemes jól körülnézni.

 

Futóöv

Ha már szóba került, akkor jöjjön a futóöv, ami hasonló szerepet tölt be, mint a táska, csak kisebb, és nem hasonlít rá. Általában a derekunkra kel rakni, van csatos, elasztikus, feszülős, meg mindenféle. Nekem egy feszes, körbepakolhatós modell van, úgy kétezer kilométer lehet benne, de még nem nyúlt ki, nem lötyög, és egész jól pakolható. Állítólag egy fél literes soft kulacsot is lehet benne vinni, de engem halálra idegesített, mikor próbáltam, szóval kicsit szkeptikus vagyok ebben.

Compressport Freebelt

 

Fejlámpa

Ez főleg akkor hasznos, ha szoktunk sötétben futni, ebből is van millió márka, típus, így én most pár szempontot írnék csak most. Könnyű terepre egy 200lumen körüli fényárammal rendelkező elég lehet, ha jól adja le a fényét, de ha biztosra akarunk menni, akkor 300-350lumen is jól jöhet. Én az akksis, vagy hibrid áramforrású modelleket szeretem, mert egyrészt környezetkímélőbb, másrészt praktikus, hogy nem kell mindig a kisboltba rohanni elemért. Az is fontos, hogy bírja az esőt, meg úgy valamennyire a port, ütődést is, de azért nem kell egy IP68-as barlangász lámpa, főleg hogy az nehéz is. Ha nagyobb teljesítményűt veszünk, akkor jó, ha az akksi hátul van, hogy ne elől legyen az összes súly, mert az egy idő után elég kényelmetlen.

Petzl Swift LR

 

Terepfutóbot

A bot hosszútávokon vagy technikás, nehéz terepen, illetve havas, jeges ösvényeken lehet szükséges, ha megtanuljuk megfelelően használni. Rosszul használva inkább hátráltat, mint segít, így mielőtt megvesszük az ultrakönnyű űrtechnológiás karbon botot, érdemes egy olcsóbb darabbaé gyakorolni. Léteznek fix hosszúságú, teleszkópos és összecsukható botok is, talán utóbbi a legpraktikusabb, mert mikor nincs rá szükség akkor el lehet rakni az övbe, táskába. A fix bot előnye, hogy nem kell állítgatni, pakolászni, ellenben folyamatosan vinnünk kell. Általában ezek már elég könnyűek, némelyik pár 360-400g mindössze, így hosszabb idő után se fárad el tőle a karunk. Magashegyi futásokhoz, extrém nehézségű terepre szinte kötelező, vagy legalábbis nagyon jól jön.

Én az összecsukható, alumínium típusokat kedvelem, mert praktikusak, egész könnyűek, de erősebbek, mint a karbon botok.

 

Leki CrossTrail

 

Kremlicza Levente

A szerző a Terepfutás.hu 2020-as cikkezője, a Futóbolond blog írója.