Barion Pixel

Hogyan hat a verseny utáni sör a regenerációra?

Hogyan hat a verseny utáni sör a regenerációra?

 

A sörről való társalgás olykor már kint a pályán megkezdődik. De hogyan is válik kedvenc erjesztett frissítőd a regenerálódást segítő itallá?

 

A sör olykor már kint a pályán szóba kerül. Ahogy az instant krumplipürén élő hátizsákos túrázók vágyakoznak a friss salátára, úgy ábrándoznak a futók a futás után következő finom főzetekről, ezzel elterelve figyelmüket az utolsó fáradságos kilométerekről.

Mind ismerünk valakit, aki szerint a hamburger-sör kombináció éppen olyan jó regenerációs menü mint egy 4:1 arányú szénhidrát:fehérje shake – de létezik-e erre bizonyíték? A Müncheni Műszaki Egyetem 2011-es kutatása szerint azok a futók, akik több korsó sört (igaz, alkoholmenteset) ittak maratonfutás előtt és után, kevésbé szenvedtek gyulladástól és légúti megbetegedésektől mint azok, akikkel hasonló ízű placebót itattak. De mi a helyzet a nem alkoholmentes APÁ-val?

A sör valamelyest kétes megítélése ellenére (miszerint rossz döntésekre sarkall és dehidratálttá tesz) a világ legnépszerűbb alkoholos itala. Gyakran láthatod, ahogy a célvonalon áthaladt terepfutók belekortyolnak a jó hideg nedűbe, élvezvén az ital okozta kellemes érzést, lazítást és elégedettséget. De valóban egy regeneráló italról van szó?

 

Szénhidrátok – nem ilyen egyszerű

Az alapvető sportélettani tanítás szerint edzés után testünk elkezdi helyreállítani az izomszöveteket és feltölteni a glikogénraktárakat – innen fogy ugyanis az energia a hosszú futások során. Amit futás után fogyasztunk, tulajdonképpen orvosság e folyamatok felgyorsításához. Keskeny azonban az idősáv, amikor a hasznos szénhidrátok segítségünkre vannak; egy 2003-as ausztrál tanulmány szerint a focisták izmainak glikogénraktáraira csak az edzés utáni első három órában fogyasztott szénhidrátok voltak igazán nagy hatással.

Az egyes sörök eltérő mértékben tartalmaznak szénhidrátot – míg némelyik alig 2 grammot tartalmaz, másokban 32 gramm is van. Általában minél magasabb egy sör alkoholszázaléka, annál több szénhidrátot tartalmaz. Tehát aki a testes söröket, például az IPÁ-t kedveli, annak remek regenerációs italnak tűnhet a sör, nemde? Megkérdeztük Christopher Gillent, a Kenyon College biológiaprofesszorát, aki egyben lelkes futó is, hogy ez valóban ilyen egyszerű-e.

“Kevés tanulmány foglalkozik testedzés után becsiccsentett emberekkel” – mondja Gillen. Ám hozzáteszi: “Állatkísérletek azonban kimutatták, hogy az alkohol blokkolja a glikogénszintézist, szóval a sörben lévő alkohol valószínűleg kiüti a bevitt szénhidrát előnyeit.”

Az ausztrál kutatás során az alanyokkal 10, igen, 10 italt itattak az edzést követő három órában. Azon kívül, hogy mindegyikük hányt legalább egyszer a kísérlet során, a kutatók megfigyelték, hogy a glikogénszintézisük leállt. Ez a jelenség akkor volt leginkább megfigyelhető, amikor az alkohol mellett nem történt másfajta szénhidrátbevitel. Amikor az alany megfelelő mennyiségű szénhidrátot evett és mellette itta az alkoholt, a glikogénszintézisre gyakorolt hatás kevésbé érvényesült.

Mielőtt túlságosan felizgatnánk magunkat e hírek hallatán, Gillen emlékeztet arra a tényre is, hogy a sör nem tartalmaz fehérjét, ami, ha közvetlenül testmozgás után fogyasztjuk, bizonyítottan gyorsítja a regenerációt. Úgyhogy gyerünk, vegyél egy burgert is a sör mellé.

Schivonne Keller, egy Denver környéki klinika dietetikusa hangsúlyozza, hogy bár nem a sör a legjobb edzés utáni ital, nem is a legrosszabb, ami a jól működő szervezetbe kerülhet.

“A sörrel gyakorlatilag csak kalóriát viszünk be, de táplálkozási szempontból semmilyen haszna sincs” – mondja. “Nem igazán járul hozzá a glikogénraktárak építéséhez, de ha fogyasztunk mellé némi szénhidrátot és fehérjét, egy vagy két sör nem fog ártani.”

 

A szakértők véleménye

A tudományos vélemények ellenére úgy döntöttünk, tesztelésre kérünk igazi szakértőket – olyan embereket, akik napi szinten futnak és a sör élvezetét sem vetik meg mellette – mielőtt levonjuk a végső következtetést a futást követő sörbontás előnyeiről.

“Mindig jó érzés verseny után egy sör mellett lazítani a haverokkal és a versenytársakkal” – mondja Scott Jurek, boulderi ultrafutó. “Sosem tapasztaltam ennek pozitív vagy negatív hatását. Amíg a futó elegendő szénhidrátot és fehérjét fogyaszt a befutó utáni 30 percen belül, nem lehet gond.”

Olyasvalakitől hallani ezt, aki aztán nagyon is ügyel arra, mit visz be a szervezetébe – Jurek megrögzött vegán – elég jó hír azoknak, akik szívesen látogatják a sörsátrat.

Habár igencsak messze vagyunk attól az állítástól, hogy “igen, futás után sört kell inni,” a szakértők –tudományos szakértők és sportolók – nem találják különösebben károsnak, ha lecsúszik egy-két sör futás után.

 

Beszéljenek a számok

Kíváncsi vagy a szénhidrát-adatokra? Pillants le az alábbi számokra, hogy lásd, hogy áll a kedvenc verseny utáni söröd a többi, célvonalon túl kínált harapnivalóhoz képest:

Michelob Ultra – 3g                                 Csokis keksz – 8g
Pabst Blue Ribbon – 12g                         Burgonyaszirom- 15g
Dale’s Pale Ale – 15g                                Banán – 27g
Sam Adams Boston Lager – 18g            M&M’s – 30g
Avery Maharaja Imperial IPA – 26g     Honey Stinger energiaszelet – 39g
Sierra Nevada Bigfoot Ale – 32g            CLIF Bar – 45g

Gösser Natur Zitrone alkoholmentes – 8.3 g

Heineken alkoholmentes – 4.8 g

 

 Eredeti cikk. 

Fordította: Gerecs Ildi