Barion Pixel

Kombucha Moonvalley Diaries

Kombucha Moonvalley Diaries

KOMBUCHA

Az egészségünket támogató italokat se hagyjuk ki a sorból, erre a hétre ezekből válogatok Mimmi Kotka ajánlásával. Nagyon tetszik, hogy a Moonvalley Diaries című könyvben, amellett, hogy számos jó tanácsot kaphatunk a három profi ultrafutó hölgytől az edzésekhez, és a versenyzéshez további egészséges életmódra vonatkozó ajánlás is szerepel. Nekem most a Kombucha teán akadt fenn a szemem, hiszen korábban én is tapasztaltam mennyire jótékony hatású, de magam még nem készítettem el. Ezt osztanám meg veletek, mert Mimmi a civil életében dietetikus, neki hihetünk!

Éljenek a mikroorganizmusok vagyis a Bokashi, a kombucha, a kovász és a savanyú káposzta! – mondja Mimmi, aki otthon mindig tart egy kis élőflórás baktériumot. Azt javasolja, hogy hőkezeletlen, természetes formában vásároljuk meg az alap kombucha flórát és tartsuk hideg helyen. Ellenőrizzük az állagát, akkor jó, ha nyálkás és nem színeződik el, vagy nem homályosodik el a körvonala. A kombuchának friss kicsit ecetes a szaga. Ha nem vagy benne biztos, hogy jó inkább dobd ki és kezdd elölről!

Amire szükséged lesz:

  • Egy nagy kancsó vagy beföttesüveg
  • beföttesgumi
  • 2 liter víz
  • 150 ml cukor vagy nádcukor
  • 2 teáskanál zöld- vagy feketetea fű (vagy 4-6 teafilter)
  • 1 üveg hőkezeletlen kombucha vagy kombuchatenyészet
  • ízesíthetjük gyömbérrel is

Kép: Moonvalley.me

Forraljunk vizet, tegyük hozzá a teát, és keverjük hozzá a cukrot. Szűrjük le egy tiszta edénybe, ne nyúljunk kézzel a tea filterhez. Amennyire csak lehet tartsuk sterilen. Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni. Győzödjünk meg róla, hogy teljesen kihűlt és tegyük hozzá a kombuchát. Az üveget egy jól szellőző kendővel vagy gézzel fedjük le és gumizzuk le. Sötét, szobahőmérsékletű helyen 2-3 hétig hagyjuk érlelődni. (Megj.: Sem a 20 fok alatti sem a 30 fok feletti hőmérsékletet nem szereti!) Figyeljük rendszeresen, hogy minden rendben van-e, de ne kevergessük. Néhány nap múlva láthatunk buborékokat, fehér vagy barnás elszíneződést a tenyészeten az ital felszínén, ami kb. egy hét is lehet.  Ha a tenyészgomba megnő és az üveg tetején eléri a fedelét, akkor készen van és le is szűrhetjük. Ízesíthetjük gyümölccsel, fűszerekkel, gyógynövényekkel. Próbáljátok ki és élvezzétek a különleges ízét!

 

Megj.: A teagomba név ellenére a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, ami a gomba és az alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. A kombuchából készített ital probiotikus, B-vitaminok, szerves savak, aminosavak, enzimek és élő mikroorganizmusok egész tárházát tartalmazza. Valamint glükuron- és laurinsavat tartalmaz, amelyek az emésztés és máj méregtelenítésében, illetve az immunrendszer támogatásában játszanak fontos szerepet. A B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), a B4 (folsav), a B6 (piridoxin) és a B12 vitaminok a kombucha tenyészet aktív tevékenységének eredményei. Számos jótékony hatása mellett izületi gyulladások esetén is hatásos.  Napi 2-3 pohár ajánlott elosztva a napszakok között és hígítva. Először szoktassuk hozzá a szervezetünket 1 pohárral, majd később ihatunk már többet is.

Fordította Michtiov Emese, a Zergetalpak futóblog szerzője.

Előző Moonvalley Diaries receptek:
Első rész. 
Második rész.