Barion Pixel

Koronavírus vs törölt versenyek

Koronavírus vs törölt versenyek

 

A tervezgetés, a naptárak összeállítása már az alapozó időszakban elkezdődött. Sokan közülünk már 2019-ben regisztráltak versenyekre, elég, ha a Lavaredo-ra vagy az UTMB-re, a magyar futók legnépszerűbb külföldi versenyeire gondolunk. Kiválasztásra került a cél, A verseny (így nagy betűvel) és az oda vezető út, mely versenyek sorozatából áll.

 

A verseny szervezéshez igazi elhivatottság kell, de nem csak ez. Ez munka és egyben üzlet is.

 

A versenyek szervezői (innentől a Race director rövidítését használom: RD) pontosan úgy készülnek a versenyre, mint ti, csak az ő munkájuk jóval hamarabb kezdődik. A szervezés a verseny utáni napon indul, és a verseny zárásáig tart. Ez egy végtelen történet, nincs benne üres idő.

 

Az előző évi költségekből kalkulálva elkészül a következő évi büdzsé, feláll a csapat, élén az RD, akinél minden szál összeér, aki mindent irányít. Elkezdődik a verseny engedélyeztetése (higgyétek el, ez az egyik legrosszabb része a melónak), tárgyalások az erdészetekkel, nemzeti parkokkal az útvonalakról. Az útvonalat érintő települések polgármestereivel, jegyzőivel. Amikor meg van a közútkezelői engedély, akkor jönnek sorban a területi rendőrségek, polgárőrségek. Elkészül a marketing stratégia, készülnek a szükséges eszközök, molinók, strandzászlók, szóróanyag, papír és digitális tartalmak. Az RD leszerződik az időmérőkkel, mentősökkel, kibérli a szükséges eszközöket (sátrak, asztalok, padok, hangosítás), elkészülnek a rajt és befutó cuccok (pólók, érmek).

 

A nevezési díj, amit befizetsz, nem egy napra szól. Az egészéves munkabért jelenti.

 

Kb. 4-6 héttel a verseny előtt már mindent megrendelt és kifizetett az RD. Igen, ekkora már a frissítés nagyrésze is a raktárban van, kivéve persze a romlandó árukat (gyümölcsök, sajt). Ha van a célban melegétel, akkor már azt is megrendelte, kifizette, hiszen a beszállító is készül már a versenyre.

 

Na, most képzeld el, hogy te vagy az RD. Szépen elterveztél mindent, megszerveztél, megrendeltél, kifizettél minden szükséget dolgot, ami a versenyhez kell, és ekkor bumm, becsap az egészbe a korona vírus.
Nem a te hibád az egész, mégis le kell fújnod a versenyt. Nemcsak a futókra kell gondolnod, hanem a crew-ra és a hozzátartozókra, mindenkiért egyszemélyben te felelsz.

Akkor most arra kérlek, gondolkodj egy kicsit. Képzeld bele magad ebbe a helyzetbe, mit és hogyan csinálnál, ha te lennél az RD? Hogyan kommunikálnád a verseny törlését? Hogyan reagálnál az elkeseredett, nem ritkán dühös futók leveleire? Mi mindent kell még tenned, azon kívül, hogy megírod a hírt: a verseny törlésre került?

 

Tudom, hogy csalódott vagy. Tudom, hogy sokat készültél, edzettél, felszerelést vettél.
Tudom, hogy akár több versenyt is töröltek, amelyekre készültél.
Egészben vagy részben elvesztetted a befizetett nevezési díjakat.

 

De legyél tisztában vele, hogy a nehezebb része még csak most jön. Ez most nem nevezési díjakról fog szólni, meg a lefoglalt szállásokról. A járvány már most komoly hatással van a világgazdaságra, és komoly hatással lesz a hazai trailekre is. Amikor esetleg felháborodsz azon, hogy a nevezési díjadból csak 40-50 %-ot kapsz vissza, gondolj arra, hogy a verseny egyáltalán meg lesz-e rendezve jövőre. Könnyen lehet, hogy ez a 40-50 % is a végét jelenti az adott versenynek.

 

Az elmúlt napokban rengeteg hazai és külföldi versenyt töröltek, vagy halasztottak el. Ahány verseny, annyiféle refund policy-t láthattunk. A 0 %-tól a 100 %-os visszafizetésig széles a skála, de a vírus hatása nem állt meg a versenyeknél. Iskolák zártak be, sokan most otthonról dolgoznak, a légitársaságok rengeteg járatot töröltek. Bebizonyosodott, hogy a korona vírus nem csak egészségügyi, de gazdasági probléma is. Egészen biztos vagyok benne, hogy nem minden verseny fogja túlélni ezt a krízist. Vannak versenyek, szervezők, ahol nagyon rezeg a léc, a büdzsé annyira kicentizett, hogy ennél sokkal kisebb problémák is megroppantanák őket. Az elhalasztott versenyek miatt az ősz már most kezd túlcsordulni. Napról napra változik a versenynaptár, a versenyek egymástól fogják elhalászni a futókat. Sokan kétségbeesetten, kapkodva döntenek új verseny dátumokról, aztán módosítják azokat.

A versenyzők meg átírják a naptárukat, aztán újra átírják. Javaslom, senki se ítélkezzen könnyelműen, senki se bírálja a másikat, a tények ismerete nélkül.

 

Eljött az idő, hogy kicsiny közösségünk megmutassa, törődünk egymással, segítjük egymást.

JFK szavaival (kissé átfogalmaztam) zárom a cikket:
Ne azt kérdezd, hogy mit tett érted a terepfutás.
Kérdezd azt, te mit tehetsz a terepfutásért.

 

2020.03.14. Csanya