Barion Pixel

Mihez kezdjünk a verseny után ránk törő melankóliával?

Mihez kezdjünk a verseny után ránk törő melankóliával?

Mihez kezdjünk a verseny után ránk törő melankóliával?

Elveszettnek érzed magad, miután véget ért a célversenyed? Olvasd el a cikket, hogy megtudd, mit tehetsz ez ellen

 

Brittany Hambleton, 2021. Szeptember 23.

A verseny utáni lehangoltság fogalmát futók alkották meg, az olykor a megmérettetést követő szomorúság leírására. Hetek vagy hónapok edzésmunkája juttatott el idáig, és most vége. A versenynap izgalmai és a hatalmas adrenalinadag után napokon vagy akár heteken át levertnek érezheted magad, de ha fel vagy készülve rá, elkerülheted a nem kívánatos mellékhatásokat.

 

Tégy lépéseket a jóllét felé

A legtöbb futó számára a következő pontok betartása elegendő ahhoz, hogy ne süllyedjenek verseny utáni depresszióba. Ha azonban úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni az érzéseiddel, fordulj szakemberhez.

 

Légy felkészült

Az első lépés a verseny utáni lehangoltság elkerülése vagy kezelése irányába az, ha számolsz vele, és így nem váratlanul csap le rád. Annak tudata, hogy ez egy normális és csak ideiglenes jelenség, átsegíthet rajta.

 

Készülj tervekkel a verseny utáni időszakra

A versenyt követő napokban és hetekben, különösképp, ha hosszú távon, pl. maratonon versenyeztél, sok szabadidőd lesz. A sok-sok készüléssel töltött időd hirtelen felszabadul, ezáltal igencsak elveszettnek érezheted magad. Találd ki már a verseny előtt, mihez kezdesz majd a szabad óráiddal. Menj jógázni, beszélj meg egy jó vacsorát a barátaiddal, élvezd, hogy többet alhatsz – találj ki bármit, ami kitölti a napodat és szellemileg is lefoglal.

 

Használd ki a holtidőt

A versenyre való készülés során valószínűleg hoztál néhány áldozatot – nemet mondtál vacsorameghívásokra, kihagytad a késő esti filmet életed párjával, vagy lemondtál arról, hogy a haverokkal focizzál. Most, hogy lezajlott a verseny, kezdhetsz igent mondani a meghívásokra, több időt tölthetsz a családoddal és a barátaiddal, itt az ideje kihasználni, hogy már nem olyan szigorú a menetrended.

 

Törődj magaddal

Verseny után valószínűleg ünnepelni akarsz majd, esetleg egy hatalmas hamburgerre fáj a fogad, amit ünnepi italokkal kísérsz le, és ez így van jól. Sőt, meg is kell ünnepelned a teljesítményedet, a neked megfelelő módon. Tartsd észben azonban, hogy az elfogyasztott étel is hatással lehet a hangulatodra. Ha véget értek a verseny utáni ünnepi lakomák, igyekezz egészségesen étkezni, hogy ezzel is segítsd tested regenerálódását és javítsd a mentális állapotodat. A versenyt követő napokban ne csinálj semmi megerőltetőt, hogy a tested helyrerázódhasson. Az olyan alacsony intenzitású mozgásformák, mint a séta, könnyű nyújtás vagy laza úszás, esetleg bringázás remekül mozgásban tartanak, miközben a tested regenerálódhat.

 

Eredeti cikk.

 

Fordította: Gerecs Ildi