Barion Pixel

MINDEGY MI A MOTIVÁCIÓD, A LÉNYEG, HOGY A TIÉD LEGYEN!

MINDEGY MI A MOTIVÁCIÓD, A LÉNYEG, HOGY A TIÉD LEGYEN!

 

Gyere már, annyira klassz póló van a nevezési csomagban!” – mondta egy ismerősöm valamelyik verseny előtt. Ha jobban ismerne, tudná, hogy nekem ez nem egy „ott a helyem” ajtót megnyitó kulcs. Ahogy nem az az érem és a nyeremény sem. Nem mert kudarckerülő nem-versenyzőként sosem célzok meg dobogós helyet, hanem mert egyáltalán nem ez az, ami motivál arra, hogy egy futóversenyen részt vegyek.

Ugyanakkor már nem kerekedik nagyra a szemem és nem is gondolom cikinek, ha valaki ezért jelenik meg a rajtkapuban, vagy kezd el futni úgy egyáltalán. Mert szerintem a lényeg, hogy ott van és csinálja. (Bár valójában az sem baj, ha nincsen ott. Mármint a versenyen.)

Mindegy, hogy mi a motivációja, a lényeg, hogy a sajátja, ami hajtja előre…

 

Motivációk (variációk) futásra.

Van, akinek ez a táv. Minél hosszabbat legyőzni, minél többet megélni a pályán, így feszegetve a határokat.

Van, akinek ez a tempó. Ugyanazon a távon minél gyorsabban teljesíteni, minél rövidebb idő alatt célba érni, egy más formában lépve ki a komfort zóna határaiból.

Van, akinek ez a környezet. Újabb és újabb tájak megismerése, eldugott kis ösvények felfedezése. Világlátás, utazás, tapasztalás.

Van, akinek ez a közösség. Régi barátokkal találkozás, új barátokkal való ismerkedés. Kapcsolatápolás és kapcsolatépítés, fun runok, ünnepek.

Van, akinek ez a verseny. Küzdelem a dobogóért, a versenytársakkal való „harc”, a kőkemény megmérettetés. Verseny a javából, a szó szoros értelmében.

Van, akinek ez az élmény. A flow, ami elkap, a hangulat, ami megragad, a közeg, ami nem enged.

Van, akinek ez a siker megélése. Talán mert máshol nem, talán mert itt is. Kudarc kerülő beállítottság helyett siker orientáltság – létező pszichológiai fogalom.

Van, akinek ez az ünnep. A hosszú felkészülések lezárása és koronája, a befektetett munka jutalma.

 

Van, akinek pedig egyik sem… Nem megy el, nem vesz részt, és nem is vágyik rá. Mert jobban szeret egyedül. Jobban szeret csendben. Jobban szeret csak úgy. Kihívások nélkül. Verseny helyzet nélkül. Társaság nélkül. Edzéstervek és versenycélok nélkül… Mindettől független motiváltan – valami egészen más által.

 

Mindegy, hogy ott vagy-e a versenyen vagy sem. Ha futsz, valami hajt, valami motivál. Ha még nem tudod pontosan mi az, találd meg. Vagy előbb-utóbb megtalál. Mindegy, hogy mi az. A lényeg, hogy a Tiéd, és mozgásban tart.

 

Kálmán Teréz, a Terepfutás.hu 2020-as cikkezője.

További írásai a Bárhogy is legyen: mozogj Facebook oldalon olvashatók.