Barion Pixel

Mit vigyél magaddal, ha a ciklusod épp az edzés, verseny idejére esik?

Mit vigyél magaddal, ha a ciklusod épp az edzés, verseny idejére esik?

Ugye Ti is hallottátok a jó hírt ?
Persze azon kívül, hogy hosszú kihagyás után elindult a versenyszezon. A Terepfutás.hu szervezői egy nagyon fontos és kedves gesztust tettek a nők felé. Mostantól a versenyközpontban, rajt-cél területén és a frissítőpontokon a női higiéniás termékeket is megtalálhatók lesznek. Úgy gondolom, hogy erről nem lehet eleget beszélni, ezért most a személyes tapasztalataimat osztom meg veletek a teljesség igénye nélkül. Számomra futókènt, természetjáróként , a tudatosság és vele együtt a környezetvédelem összefügg. Egy több hetes túra során nagy esély volt rá, hogy a menstruációm pont beleesik abban a pár napba, amit a természetben töltök. Az Alpokban nagyon sok helyen hívták fel a figyelmemet arra, hogy ha nem muszáj, ne használjunk feleslegesen wc papírt és olyanokat mint tampon és betét véletlenül se hagyjunk magunk után.Szerintem ezt a példát itthon is érdemes lenne követni. Tudatosnak lenni menő. Nagyon sokan vannak köztetek, akik nálam sokkal tapasztaltabb futók és jártasak a témában e téren is. Nektek ezek a sorok nem jelentenek újdonságot de vannak akik még csak ismerkednek a terepfutással és az eddigiekhez képest , egyre több időt töltenek a természetben.

Íme az én “ menstruációs túlélő készletem “ – avagy nőként mit vigyél magaddal egy futásra ha óvni szeretnéd a természetet :

Fotó: Tóth Bius

•Könnyen elfér a futózsákban vagy a futóövben egy kis tasak, amit bármelyik drogériában és nagyobb boltokban be lehet szerezni. Nekem egy vízhatlan anyagból varrt van, ami szintén nem ázik át de újra is tudom használni. Én amúgy a géles zacskókat is ebbe rakom. Jól záródik mind a kettő, garantáltan tartós.
•Zsebkendő , használat után zsacskóba.
•Nedvszívó kendő – ezt itthon még nem láttam.Tulajdonképpen egy összehajtható kendőről van szó, ami a nedves törlőkendőt igyekszik kiváltani. Természetesen ha a komfortzónádon kívül esik akkor válaszd a számodra legjobbat. Használat után, zsacskóba.
• Kézfertőtlenítő manapság mindig van nálunk de a kulacsunkban is elegendő víz szokott lenni egy kézmosásra.
Én úgy gondolom, hogy a zacskón kívül ez teljesen olyan, mint otthon a hétköznapokban. 🙂 Vigyázz velünk te is a természetre, ne hagyj ott semmit ami nem odavaló.

Kiegészítésként itt van egy kis érdekesség, hogy ezek közül a dolgok közül mi, mennyi idő alatt bomlik le:
•tampon, betét kb. 500 év
•műanyag zacskó 200-1000 év
•papírtörlő/zsebkendő 2-4 hét
•nedves törlőkendő min. 100 év ugyanis nagyrészt műanyagból vannak. Ha ilyet hasznàlsz, figyeld a csomagoláson, hogy biológiailag lebomló legyen.

Tóth Bianka

Válassz minket, fuss velünk az augusztus 1-i Ensport Vértes Trail-en! A versenykiírást és a regisztrációt itt találod.