
Moonvalley Diaries receptek 2.
Hogy erre a hétre se maradjanak el a különleges futós receptek. Most a mediterrán ételek rajongóinak hoztam Emelietől egy szintén télies főételt, háromféleképpen elkészítve és kicsit egészségesebbre bolondítva. Nem meglepő módon a fő összetevőjük a burgonya, ami minden napra jó választás: könnyen termeszthető és tápláló. Fűszerezés kérdése és rengeteg formában elkészíthető alapanyag. Emelie örömmel próbál ki új fogásokat belőle.
Gyökér zöldséges gnocchi:
- 500 g krumpli
- 1 evőkanál só
- 500 g sárgarépa, paszternák vagy fehérrépa (megj.: ha pikánsabbat szeretnél kipróbálhatod céklával is)
- 400-500 ml rozsliszt vagy egyéb liszt (megj.: burgonyafajtától függ mennyi lisztet vesz fel, én azt tapasztaltam, hogy az Ella vagyis kicsit sárgásabb féléből finomabb és könnyebben készíthető és jobban összeáll a tészta, ha a rostos liszt mellé hozzáadunk még 1-2 ek fehér lisztet is).
Sütőtökös gnocchi:
- 400 g krumpli
- 1 evőkanál
- 500 g sütőtök
- 500-700 ml rozsliszt vagy egyéb liszt
Csalános gnocchi:
- 1 kg krumpli
- 1 evőkanál só
- 300 g csalán (vagy 40gr szárított)
- 400-500 ml rozsliszt vagy glutén-mentes liszt
Főzzük meg és törjük össze a burgonyát. Tegyük egy nagy keverőtálba és adjuk hozzá a sóval együtt a csalánt, a sült sütőtököt vagy a gyökérzöldséget (amit előzőleg megfőztünk és pürésítettünk).
Keverjük össze és adjuk hozzá a lisztet. Kezdetben csak a felét és fokozatosan próbálgatva öntsük hozzá a többit, attól függően mennyit vesz fel. Az állaga nagyban függ a burgonyától, de ha túl sok lisztet teszünk hozzá, keménnyé válik, ha túl keveset akkor pedig nehezen formázható lesz. Hagyjuk a tésztát egy ideig állni, majd egy nyújtódeszkán kisebb darabokat vágva formázzunk belőle hengereket és vágjuk fel 1,5-2 cm vastag darabokra. Hagyjuk állni fél-egy órát egy belisztezett tálcán vagy deszkán.
Forraljunk vizet egy nagy főzőedényben. Tegyük bele a gnocchikat, de nem kell sokáig főzni csak 1-2 percig. Az a biztos jele annak hogy megfött, amikor feljön a víz felszínére. Tálalhatjuk répás pesztóval, finom sajttal, krémes humusszal vagy friss salátával. (A céklás gnocchira nagyon finom az apróra vágott dió). Ha nagyobb adagot készítettünk le is fagyaszthatjuk a maradékot.
Banános gyümölcskenyér:
Desszertben nagyon kedvelem a banánt, mert természetesen megédesíti azokat, és ahogyan Emelie is mondja a picit túlérett darabok sütéshez még mindig jók így nem kell kidobni őket és alacsonyabb áron is hozzá lehet időnként jutni. Lássuk a hozzávalókat:
- 6 banán
- 1 evőkanál repceolaj
- 100 ml zabtej
- 300 ml főtt barna színű bab (vagy egyéb bab)
- 300 ml tönkölybúzaliszt (vagy egyéb glutén-mentes liszt): ha tönköly- vagy teljes kiőrlésű liszttel sütök én keverek hozzá valamennyi fehéret is kb.: 2 evőkanálnyit, mert jobban összeáll a tészta, és szebb is; nekem ez a tapasztalatom.
- 2 teáskanál őrölt kardamom
- ½ teáskanál kurkuma (megj.: amúgy természetes gyulladáscsökkentő)
- 100 ml apróra vágott dió
- 1 teáskanál sütőpor (Megj.: lehet fele szódabikarbóna, de volt hogy csak azzal sütöttem
- meglocsolhatjuk a tetejét pici olajjal, szórhatunk rá szezámmagot, vagy kókuszreszeléket (ahogy a képen látjuk jól mutatnak rajta az ehető virágok, a gyermekláncfű, a százszorszép vagy az ibolya).
A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
Keverd össze a banánt a babbal az olajjal és a tejjel. Add hozzá a keverékhez a lisztet a sütőporral, a fűszereket és a diót. Öntsd a tésztát kiolajozott tepsibe és süsd 30 percig.
Fogyaszd reggelire kávéval vagy tízóraira/uzsonnára.
Jó kísérletezést kívánok!
Forrás: Emelie Forsberg, Mimmi Kotka, Ida Nilsson: Monvalley Diaries
Megjegyzéseket praktikusságból és alternatív javaslatképpen fűztem hozzá.
Fordította Michtiov Emese, a Zergetalpak futóblog szerzője.