MOONVALLEY DIARIES RECEPTEK 3.

MOONVALLEY DIARIES RECEPTEK 3.

 

Ilyenkor tavasszal a szürke tél után a szervezetünk ki van éhezve vitaminokra és ásványi anyagokra. A Moonvalley Diariesből üde, színes és egészséges receptekkel folytatom a szemezgetést. Emelie Forsberg (Kilian Jornet kedvese) nagyon ajánlja, hogy használjunk sok nagylevelű csalánt az ételeinkben, igaz nincs még itt a szezonja, de addig is használhatjuk a szárítottat, vagy helyettesíthetjük más hozzáférhető zöld levelekkel. Májusban pedig már gyűjthetjük a friss leveleket.

A nagylevelű csalán igazi vitaminbomba: gazdag C-, E-, és K vitaminban, és a B vitaminok nagy része is megtalálható benne.  De ásványi anyagokban is gazdag.  Erőt adó antioxidánsokban is bővelkedik, bioaktív anyagokat és flavonoidokat tartalmaz, karotint, urzolsavat (megj.: megtalálható az alma héjában és a rozmaringban is, növeli a nitrogén-oxid szintjét, támogatja a szív- és érrendszer működését, serkenti a glikogén szintézisét a májban, és erősíti a csontok és az ízületek egészségét) és quertecint (megj.: növényi flavonoid, ami megtalálható az almában a teában és a vörösborban is).

Kimerültség és vérszegénység megelőzésére gazdag vastartalma miatt gondolhatunk, ami jól fel tud szívódni az együttesen jelenlévő C-vitamin tartalomnak köszönhetően. Gazdag nitrátban, amit a szervezet nitrogénoxiddá alakít. Amely segíti a metabolizmust és az izomműködést. A nitrátban gazdag zöldségekből állítja elő szervezetünk a nitrogénoxidot.

Tisztító hatással is rendelkezik: vizeletható hatású, segíti a húgyúti fertőzések kezelését, és jó puffadás ellen is.

Bőrgyógyászati szempontból: segíti az ekcéma és a száraz bőr kezelését, jót tesz rovarcsípés esetén és a korpás haj ellen. /MIMMI KOTKA

A recept pedig:

Gyors pizza csalánnal

A tetejére bármit tehetsz, amit csak szeretnél, vagy szezonálisan megterem. Ősszel fagyasztott zöldséget vagy gombát, tavasszal az első ehető növénykéket, ami csak az utadba kerül, nyáron pedig bármelyik finomságot, ami a kertben megterem. / EMELIE

2 nagy pizzához:

  • 200 ml kukoricaliszt
  • 200 ml hajdinaliszt
  • 500 ml amarant liszt csipet só
  • repceolaj
  • víz 

Paradicsomszósz:

 

  • 400 g préselt paradicsom
  • csipet só
  • oregano
  • egy evókanál oliva olaj

 

A tetejére:

hagyma

fokhagyma

padlizsán

cukkini

csalán

olíva olaj

Sajt (pl.: vegán mozzarella, vagy füstölt sajt)

 

200 fokra melegítsük elő a sütőt.

Készítsünk elő mindent a paradicsomszószhoz, forrázzuk le  a paradicsomot, amíg elkészül a tészta.

Keverjük össze a liszteket, adjuk hozzá a sót és az olajat, és dolgozzuk össze miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet. Az a jó, ha jól dagasztható állagú tésztát kapunk, amit addig gyúrunk amíg lágy nem lesz.

Ha kész fektessük sütőpapírra, és két sütőpapír között nyújtsuk ki akkora méretűre amekkora a sütőlapunk.

Vágjuk fel a hagymát, a fokhagymát, a padlizsánt és a cukkinit és pirítsuk meg kevés olajon.

Süssük 15 percig a pizza alapot, majd tegyük rá a paradicsomszószt és a feltéteket és süssük további 10 percig.

Mi szívesen fogyasztjuk szezonális friss salátával. / EMELIE

 

Desszertnek pedig egy különleges kókuszgolyó:

 

  • 3-5 édesgyökér pálcika
  • evőkanál nyers barna cukor
  • 1 evőkanál melasz
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1,5 evőkanál rozsliszt
  • 100 ml kókusz
  • fél citrom leve

 

Az édesgyökér ellentmondásos, mert egyszerre szeretjük és utáljuk az ízét, ezért fontos, hogy eltaláljuk a megfelelő mennyiséget. Jótékony hatása, hogy megakadályozza  a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, de mint minden ez is mértékkel fogyasztva hatékony, mert nagy mennyiségben negatívan befolyásolhatja az elektrolit egyensúlyt.

 

Törjük vagy vágjuk apró darabokra az édesgyökér pálcikákat és tegyük egy serpenyőbe. Adjunk hozzá 200 ml vizet, forraljuk, amíg a folyadék homályos és sűrű lesz.

Szedegessük ki az édesgyökér darabokat és keverjük bele az édesgyökér kivonatunkba a cukrot a melaszt a vanília kivonatot és a citrom levét, majd mehet hozzá a rozsliszt és a kókuszreszelék. Ha nagyon szétesne, adjunk még hozzá a lisztből. Formázzunk belőle golyókat és forgassuk kókuszreszelékbe./MIMMI

Fordította Michtiov Emese, a Zergetalpak futóblog szerzője.

Előző Moonvalley Diaries receptek:
Első rész. 
Második rész.

 

IRATKOZZ FEL
A TEREPFUTÁS.HU HÍRLEVELÉRE!

Köszönjük, hogy feliratkoztál!

Beküldés közben hiba lépett fel. Kérjük, hogy töltsd ki újra!

Felelősségem és elmeállapotom teljes tudatában kérem, hogy a Terepfutás.hu hírlevelet küldjön nekem!