
Moonvalley diaries receptek 4.
Szeptember a betakarítás ideje, erre az időszakra hoztam recepteket a kedvenc futós könyvemből ismét. Nemcsak a növények terméseit takaríthatjuk be, hanem learatjuk az egész éves edzések eredményét, de most kicsit másképp, mint egy hagyományos évben szoktuk.
Ebben a hónapban van leginkább lehetőségünk arra, hogy hazai ételeket fogyasszunk. A szivárvány minden színéből válogathatunk. A magas karotin tartalmú sárgarépából, sütőtökből, spenótból, paradicsomból, és csipkebogyóból. Vagy például a magas xanthophyll (zöld vagy sárga növények színezőanyaga, lutein) tartalmúak közül: spenót, kelkáposzta, cukkini, bab, kukorica, sütőtök.
Elmehetünk az erdőbe gombát gyűjteni (ha értünk hozzá, vagy van egy kutyánk, aki ügyesen kiszimatolja, de mindenképpen vizsgáltassuk be) vagy almát is szedhetünk, sokféle aromás fajta közül választhatunk. Az alma a gyomor legjobb barátja. A csipkebogyó pedig, ami mindenfelé megtalálható bővelkedik C vitaminban és antioxidánsokban: E-vitaminban, béta-karotinban és likopinban, Az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas és kálium található benne. Tartalmaz még galaktolipideket, ami tulajdonképpen egy egészségvédő zsírsav (aki többet szeretne ezekről tudni keresse fel ezt az oldalt.) Gyűjtsünk egy nagyobb adagot és szárítsuk meg, később felhasználhatjuk teának vagy készíthetünk belőle port, ami remekül kiegészítheti a smoothe-inkat igazi szuperfood.

Fotó: Moonvalley diaries
KEVERT VÖRÖSÁFONYA RÖSZTI
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg krumpli
- 500 g fehérrépa
- Oliva olaj
- 400 ml vörösáfonya
- só és feketebors
Hámozzuk meg a krumplit és a gyökeret, reszeljük le alaposan, majd tegyük egy mély tálba, sóval és borssal ízesítve keverjük össze. Nyomkodjunk össze, egy adagot a keverékből mielőtt a serpenyőbe tesszük. Ezt követően olíva olajon süssük ki, pár percig óvatosan egyik majd másik oldalára fordítva. Tálaljuk áfonyáva (lehet fagyasztottal is) és szórjuk meg cukorral vagy öntsünk rá mézet. Ha sárga rókagombát sütünk hozzá, akkor valóban fejedelmi ételünk lesz.

Fotó: Moonvally diaries
CSIPKEBOGYÓLEVES
fahéjas mandulával
- 100 ml csipkebogyópor
- 2 evőkanál burgonyakeményítő
- 1 liter víz
- 5 evőkanál agave szirup vagy méz
Keverjük össze a hozzávalókat, majd forraljuk fel. A mézet és az agave szirupot csak a végén a már kissé lehűtött leveshez adjuk. Fogyasztható melegen vagy hidegen.
Csipkebogyóport a begyűjtött gyümölcsökből úgy készíthetünk, hogy sütőpapíron maximum 100 fokon megszárítjuk. Miután meghűlt és érzésre teljesen kiszáradt kávédarálón őrölhetjük meg.
A fahéjas mandula elkészítése:
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál víz
- 200 g mandula
Keverjük össze a vizet és a fahéjat. Süssük a mandulát 8-10 percig egy serpenyőben, amíg szép barna nem lesz, de nehogy megégessük. Vegyük le a tűzről a mandulát, majd öntsük rá a fahéjas vizet. Keverjük meg, majd hagyjuk hűvös helyen megszáradni. Szórhatjuk egészben vagy felaprítva a leves tetejére.
Jó étvágyat hozzá!
A Moonvalley diaries című könyvből fordította: Michtiov Emese