Barion Pixel

Na de mi is az az Open Peaks?

Na de mi is az az Open Peaks?

December 3-án nyit az Open Peaks powered by Salomon!

Biztos vannak számosan, akik nem tudják mi is ez a Peaks dolog, nem értik miért van bezsongva egy csomó ember a hír hallatán.

Nos az ő kedvükért elmeséljük, hogy a covid lezárások idején (2020 tavasza), amikor rendezvénytilalom volt (nem voltak versenyek), az addig is népszerű instant körök (egyénileg, bármikor teljesíthető kihívások, melyek teljesítése után érmet vehettek a futók) száma hirtelen megugrott.
Voltak szervezők, akik a versenyeiket alakították át instantá, míg mások teljesen új ötletekkel álltak elő. Az instantokat gyűjtő itrail.hu oldalon közel 1.000 instant kör leírása szerepelt ebben az időben…
Mások virtuális kihívásokat indítottak, még a csapból is ezek folytak. Lényegük az volt, hogy bárhol, bármikor, csinálj bármit (fuss, gyalogolj, ugrálókötelez), küldd be a tevékenységed és vásárolj érmet (a versenyszervezők csak „érembolt”-nak hívták az ilyeneket).

Az első sorozat érmei. Kép: Csóka Bálint

 

A második sorozat teljesítői érmei. Fotó: Bobek

 

Az addigra már megszokott, unalmasnak mondható kötött útvonalú, bármikor teljesíthető instantok közé robbant be a Peaks sorozat 2020 őszén, melynek népszerűségét mutatja, hogy a két sorozat több mint 1.700 teljesítéssel zárt. Az egyes tájegységekben tetszőleges útvonalon 4,5, vagy 6 csúcsot kellett megkeresni, végigmeni a kötelező szakaszon, miközben el kellett kerülni a tiltott területet. Kezdő és vég pont sem volt, így bárhonnan lehetett indulni és érkezni.
A Peaks of Hungary kihívások lényeg az , hogy térj le a megszokott ösvényekről, tervezd meg a saját útvonalad, és tájékozódj a terepen. 

A kihívások teljesítésére tájegységenként 3 hét (4 hétvége) állt rendelkezésre. A Mátra, Budai, Pilis, Vértes, Gerecse után volt egy újabb 3 hetes időszak, melyet Open Peaks-nek neveztünk el. Ebben az időszakban lehetett bepótolni a kimaradt kihívásokat. 

Az első sorozat sikerén felbuzdulva 2021 őszén elindítottuk a másodikat is, a tájegységek pedig kibővültek a Bakonnyal. A második sorozat végén nem volt Open Peaks időszak, ezt pótoljuk most. Így azok a futók, akiknek hiányzik még valami a teljes sorozatból, most lehetőséget kapnak a pótlásra.

Az Open Peaks időszak december 3-án indul, és január 29-én zár, így ha eddig nem indultál Peaks kihíváson, akkor most akár a teljes sorozatot megcsinálhatod. 

Ha most ismerkedsz a Peaks of Hungary kihívásokkal, akkor a figyelmedbe ajánljuk a következő írásokat: 

Négy csúcs, a Pilis és a Visegrádi-hegység több száz csúcsából kiválasztva. Egymáshoz viszonylag közel, de azért ahhoz elég messze, hogy egy “hétvégi hosszút” fel lehessen fűzni rájuk. Vasák Benedek írása. 

5 Peaks of Börzsöny, ahogy Vasák Benedek látta.

Peaks of Budai, ahol Csanya megkapta a feloldozást a korábbiakért. Szilvási-Kálmán Teréz cikke.

Járt utat a járatlanért. Hegyi-Sági Ari írása a Peaks of Gerecséről. 

Sasbércek, és mészkőplatók között. Vasák Benedek írása a Peaks of Gerecséről.

5 Peaks of Budai ahogy Zwickl Bernadett látta. 

Ha van a Peaks-sorozatnak kulcsszava, akkor az a meglepetés. Vasák Benedek írása a Peaks of Vértesről. 

A Vértesről mindig az jut eszembe, hogy azért az nem olyan ,,kemény”, inkább kedvesen hívogató, lágy és ölelő…Hegyi-Sági Adri cikke a Peaks of Vértesről. 

5 Peaks of Mátra avagy a terepfutas.hu-nak egy klassz új ötlete támadt! És mi adtuk nagyon. Szilvási-Kálmán Teréz írása.