Barion Pixel

Önvédelem terepen

Önvédelem terepen

Önvédelem terepen

Magyarország természetjárás szempontjából biztonságosnak számít, kevés az igazán veszélyes vadállat, nem táboroznak az erdőben fegyveres bandák, nem hemzsegnek a mérges pókok és kígyók az ösvényeken. Viszont sok a vaddisznó, a kóbor kutya, és a túrázás növekvő népszerűsége miatt egyre több az ember is. Direkt emberi támadásról ritkán hallani erdőben, de az utóbbi időben volt rá néhány példa. A kóbor kutyák általi támadás már gyakoribb, és néha előfordul, hogy a gazdás állat válik kezelhetetlenné és okos sérülést.

Önvédelmi szempontból idehaza nem könnyű a helyzetünk, napjainkban legálisan csak kis töltőtömegű (20gramm) gázsprayt hordhatunk magunkkal engedély nélkül, de paprika sprayt például már nem. Továbbá engedélyt lehet kérdeni szabadon tartható gáz- riasztó pisztolyra, amit aztán lehet közterületen is viselni, de még egy kisebb modell is 700-800 gramm körül mozog, és elérhető helyen nem is kényelmes hordani. Azonban egy önvédelmi szituációban, ahol valós veszély fenyegeti a testi épségünket vagy az életünk, használhatunk egyéb, nem kifejezetten erre szolgáló eszközöket is. Lehet ez egy faág, futóbot vagy bár bármi, ami a kezünkbe akad. Fontos, hogy jogilag csak addig számít jogos védelemnek, amíg a szükségesség elvét betartjuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a támadó lemondott támadási szándékáról, vagy harcképtelen lett, akkor abba kell hagynunk a védekezéshez használt tevékenységet.

Hasznos tudni, hogy a jogos védelem nem csak önmagunk védelmét jelenti, ez kiterjeszthető más személyre vagy akár közérdekre is, erről a Btk. 21.-22.§ rendelkezik.

A hatékony önvédelem első, és egyben legfontosabb eleme a lélekjelenlét. Ha leblokkolunk vagy pánikba esünk, akkor nem biztos, hogy megfelelően tudunk cselekedni. Ezt talán a legnehezebb fejleszteni, nagyban függ a személyiségtől, a korábbi tapasztalatoktól és több más tényezőtől. Leginkább kutyával vagy egyéb vaddal szemben fontos, hogy ellenálljunk az ösztönös menekülési vágynak, hisz rövidtávon ezek az állatok sokkal gyorsabbak lehetnek nálunk.

Kutya ellen a gázspray vagy az ultrahangos kutyariasztó jó lehet, de ezek sem 100%-os hatékonyságúak. Amennyiben nem teljesen megvadult vagy már konkrétan támadó ebről van szó, úgy sokszor a határozott fellépés, a rákiabálás is elegendő, hogy az állat ne ugorjon nekünk. Végső esetben, ha lehet, akkor ne kézzel védekezzünk, használjunk botot, hátizsákot vagy akár a lábunkat, és próbáljuk meg távol tartani a fejünktől, nyakunktól.

Emberi elleni védekezésben, ha van rá lehetőség, akkor a menekülést kell választani. Tudom, hogy sokaknak, főleg férfiaknak ez büszkeségi kérdés, de önvédelemben az egónkat mindig hátrébb kell tolni, és elkerülni a konfliktust, ha lehet. Még a nem kifejezetten gyors terepfutók is előnyben vannak a nem futók többségével szemben az erdőben, érdemes ezt kihasználni, és elmenni a veszélyes személy közeléből. Ha közveszélyesnek ítéljük meg, akkor érdemes ezután értesíteni a rendőrséget.

Amennyiben nincs mód a fizikai konfliktus elkerülésére, akkor ismét a gázspray és a bot lehet a leghatékonyabb, de előbbinél a szél okozhat problémákat, szembe szélben inkább ne fújjunk, mert a támadó helyett magunknak okozunk könnyekkel teli perceket. Ha ilyen önvédelmi eszközt szerzünk be, akkor érdemes az elővételt, célratartást sokat gyakorolni, és mindig ugyanoda tenni, hogy stresszhelyzetben ösztönösen tudjuk használni. Közelharci szituációban, hacsak valaki nem gyakorlott a pusztakezes harcban, ne ütéssel próbáljuk megoldani a dolgot, a támadó fellökése, vagy végső esetben az érzékenyebb részekre érkező rúgás egy képzetlen személyesnek is működhet, de hangsúlyozom, ezt csak a legvégső esetben érdemes csinálni. Amíg van rá mód, addig próbáljuk elkerülni a verekedést

Vaddisznó, vagy más nagyobb vad esetében sem a futás, sem a közelharc nem játszik, ilyenkor (a medve kivételével) a fáramászás jó lehet, de érdemes előbb megpróbálni lassan, nem hátat fordítva eltávolodni az állattól, vagy nyugodtan állva, a szemkontaktust kerülve megvárni, hátha elmegy.

 Megjegyzem eddigi 15 éves túrázó és terepfutó életem során mindössze egyszer találkoztam igazán agresszív vaddisznóval, ezenkívül néhány alpesi tehénnel volt egy kis csörtém, de fizikai harcra sehol nem került sor szerencsére.

Kremlicza Levente (Futóbolond)


Következő versenyünk a március 26-án megrendezésre kerülő Ensport Vértes Terep Maraton. A Mini és a Félmaratoni távok már teli vannak, de a Maratonra és az Ultramaratonra még tudsz regisztrálni!

 

Versenykiírás Regisztráció Rajtlista