Barion Pixel

Ötletek hétköznapi hősöknek

Ötletek hétköznapi hősöknek

 

Kezdhettem volna úgy is ezt a cikket, hogy „mit tehetsz koronavírus idején”, de már tele van a világháló efféle tanácsokkal. Akik még mindig azt gondolják, hogy ez csak „hiszti” meg „paráztatás”, azoknak ajánlom, hogy informálódjanak: a sok statisztika és grafikon mellett már elérhetőek a neten olasz kórházak intenzív osztályán készült videók is. Remélhetőleg mindenki számtalanszor látta már, hogyan kell helyesen kezet mosni, és milyen dalokat érdemes dúdolni közben. Aztán az is megvan, hogy #maradjotthon és #vigyázzunkegymásra. De mit tehetünk a gyakorlatban?

Mi, terepfutók, sokan vagyunk, különböző élethelyzetekben. Akinek gyereke van, vagy tanár, annak most meg kell tanulnia egy merőben újfajta működési formát, a digitális oktatást. Sokan abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy otthonról tudnak dolgozni, de nekik sem egyszerű az élet, ki kell alakítani egy rutint a családdal: ki, mit, mikor csinál: főzés, vásárlás, leckeírás, szülők, nagyszülők segítése. Mások olyan munkát végeznek, ami miatt be kell járniuk a munkahelyükre, és akkor még nem beszéltem az egészségügyi dolgozókról vagy azokról, akiket most fizetés nélküli szabadságra küldtek, vagy egyéb nehézségekkel küzdenek. Nagy valószínűséggel ha körülnézel egy kicsit, ki fog derülni, hogy nem te vagy a legrosszabb helyzetben, és mostanra talán már neked sem az a legnagyobb problémád, hogy elhalasztották vagy lemondták a tavaszi célversenyedet. A két legfontosabb tanács talán az, hogy őrizd meg a józan eszedet, és légy kedves másokkal! Ez most nem rólad szól.

Hogyan vigyázz magadra? A fentieken túl fontos, hogy tartsd karban a tested és az elméd. Ezt megteheted otthoni edzéssel, és a futásaidat is folytathatod, ha megfelelően körültekintően jársz el, azaz nem verődsz csordába, nem a Normafához hasonló, népszerű helyeket célzod meg, és nem hagyod szanaszét az erdőben a taknyod-nyálad. Semmiképpen ne menj a lemondott versenyek helyszínére, mert valószínűleg nem te leszel az egyetlen, akinek ez a „remek” ötlete támad (lásd a lengyelországi illegális futást), ráadásul a felelőtlen magatartásoddal akár a terepfutó közösségnek és a szervezőknek is árthatsz.

A táplálkozásra is érdemes odafigyelni. Ne most kezdj el édességet zabálni és rendszeresen alkoholt fogyasztani, mert ezzel csak tovább terheled a szervezetedet, ráadásul ha kevesebbet mozogsz, mint eddig, akkor jó eséllyel egyébként is fel fog szaladni pár plusz kiló. Az ételeidet érdemes úgy kitalálni, hogy néhány alapanyagból, egyszerűen el tudd készíteni őket. Nem feltétlenül a krumplis tésztára gondolok, de talán nem most kell belevágni egy Wellington bélszín vagy egy Sakktorta összeállításába. Bevásárlásnál fontos szempont, hogy listával, minél szervezettebben, hatékonyabban bonyolítsd le, és lehetőleg egy helyen intézd el, ne járd be a fél megyét! Egy pár hétig talán megleszel útifűmaghéj és lazackaviár nélkül. Fogyassz vitaminokat, alapnak a C és D vitamin ajánlott, de ebben is a józan észre hallgass, nem az fog megvédeni, hogy hirtelen tízféle csodabogyót fogyasztasz a reggelidhez.

Végül a legfontosabb, hogy ne csak magadra gondolj, segíts másoknak ezekben az időkben. Számos pozitív kezdeményezés indult, például van olyan pizzéria és lángosozó, akik ingyen ebédet szállítanak egészségügyi dolgozóknak. Van olyan taxis, aki felajánlotta, hogy elviszi őket a munkába, megint mások textilmaszkot varrnak. A versenyszervezőket, színházakat azzal tudod támogatni, hogy nem váltod vissza a jegyedet, nem mondod le a nevezésedet; sok étterem utalványt adott ki, amit később tudsz majd fogyasztásra váltani. Gondolj azokra is, akiknek még az alapvető élelmiszerek beszerzése is gondot okoz, adománnyal segíthetsz a mélyszegénységben élőknek. A mentősök munkáját is támogathatod: több alapítvány gyűjtésbe kezdett, hogy ózongenerátort vegyenek, amelynek a fertőtlenítő hatása sokszorosa a klórénak. Ha anyagi támogatásra nincs lehetőséged, akkor is megteheted, hogy vért vagy plazmát adsz, mert ezekből is hiány van, ráadásul így biztosan letesztelnek koronavírusra. Ha inkább a matek az erősséged, ajánld fel, hogy online korrepetálod az unokaöcsédet, de akár ujjbábozhatsz vagy hegedülhetsz is neki (vagy másnak); légy kreatív! A fentieken túl még sokféle módot találhatsz arra, hogy segíts másoknak, sőt akár te is kitalálhatsz új ötleteket, de ha úgy érzed, hogy nincsenek extra forrásaid, energiáid, akkor a legtöbb, amit megtehetsz, hogy nem vállalsz fölösleges kockázatot, nem terheled az egészségügyet, és nem mész mások idegeire.

Karsza Andi