Barion Pixel
 
A SALOMON GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES RÉSZE

Tailwind Börzsöny Trail

TAILWIND BÖRZSÖNY TRAIL

A Tailwind Börzsöny Trail a Duna-Ipoly Nemzeti Park terültén található Börzsöny hegység vadregényes ösvényein vezet végig. Meredek emelkedők, és lejtők váltják egymást, hatalmas bükkök közt kanyarog az ösvény, ahogy egyre feljebb érünk a Magas-Börzsönyben. Természetesen nem csak az erdő látványa fogadja az arra járót, hiszen az útvonal bővelkedik kilátó pontokban is.
VERSENY INFORMÁCIÓK

Dátum: 2024. október 13. (vasárnap)
Rajt & Cél: Diósjenő, Szabadidőpark
Edition: 10
Létszámlimit: 700 fő

Tailwind Börzsöny Trail L

Táv és szintemelkedés: 30.5km / 1.455m+
Rajtidő: 10:00
Szintidő: 6 óra
Frissítőpontok száma: 3

Tailwind Börzsöny Trail M

Táv szintemelkedés: 23.5km / 945m+
Rajtidő:10:30
Szintidők: 4 óra
Frissítőpont: 2

Tailwind Börzsöny Trail S

Táv és szintemelkedés: S:8.6km / 420m+
Rajtidő:11:00
Szintidő: 3 óra
Frissítőpont: 1

RACE SCHEDULE

2024. október 13. (vasárnap)

08:45-09:45 Rajtcsomag felvétel L táv
09:00-10:15 Rajtcsomag felvétel M táv
09:00-10:45 Rajtcsomag felvétel S táv
10:00 Rajt L táv
10:30 Rajt M táv
11:00 Rajt S táv
12:30-16:30 Lunch
13:00 Szintidő vége S táv
13:00 Eredményhirdetés S táv
13:30 Eredményhirdetés M táv
14:00 Eredményhirdetés L táv
14:30 Szintidő vége M táv
16:00 Szintidő vége L táv

NÉVADÓ TÁMOGATÓNK A TAILWIND NUTRITION

MINDEN AZ ÖSVÉNYEKEN KEZDŐDÖTT…

Kanyargós ösvények, lélegzetállító kilátás, napfelkelték a hegyoldalban. Ezek azok a dolgok, amik ihlették a Tailwind alapítóját, hogy kint legyen a természetben, ő pedig nem szerette volna, hogy a nem megfelelő frissítés az útjába álljon.

„Minden azzal kezdődött, hogy a barátom, Art, azt javasolta, hogy nevezzek be egy versenyre és készüljek fel rá. Első versenyemnek a Leadville 100 (mérföld) hegyi kerékpáros távját választottam. Merj nagyot álmodni, igaz? A versenyen célba érve azonnal az egyik kukát vettem üldözőbe és az egész nap bevitt frissítést kihánytam. Elegem lett, hogy a frissítési problémák elrontották a vérrel verítékkel végigcsinált kemény munkát. Meg akartam találni a frissítést, ami kíméli a gyomrot, könnyen használható, jó íze van és megfelelő frissítés egészen a célig.”

Ez az, amiről  a Tailwind szól. Segítünk a vásárlóinknak, hogy elérjék a kisebb, nagyobb céljaikat. Támogatjuk őket az úton. Nem tartanánk itt nélkületek, a vásárlóink nélkül és erről mindig emlékeztetjük magunkat. Még mindig ráírjuk a vásárlóink nevét minden egyes zacskó Tailwindre, amit kiszállítunk és írunk mellé személyes üzenetet. Köszönjük Nektek, hogy az utunkat ilyen színessé teszitek!

DUNA-IPOLY NEMZETI PARK

A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike. 1997-ben alakították meg a nemzeti parkot, a korábbi pilisi és börzsönyi tájvédelmi körzetekhez kapcsolva az Ipoly érintett szakaszát és ártereit, néhány kisebb dunai szigetet, valamint a Szentendrei-sziget viszonylag épségben maradt élőhelyeit.

Számos állat- és növényfaj csak itt él Magyarországon. A ritka, kipusztulófélben lévő fajok mentésére több programot kezdtek el.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park területe a Dunakanyar Visegrádi-Dunakanyar, Pilis (hegység) a Visegrádi-hegység és a Börzsöny (hegység)et, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és Göd és Esztergom közötti Duna szakasz fontosabb szigeteit, továbbá a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. Sződ–Rákos-patak mentén a csatlakozó vizes és homoki élőhelyek is részei a nemzeti parknak. A nemzeti park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja.

A nemzeti park növényzete sokszínű és átmeneti jellegű, mivel a Duna flóraválasztóként működik, amelyet csupán néhány fajnak sikerül átlépnie. A Börzsöny az Alföld és a magasabb területek határán található, így sok növény elterjedési határa. A szirti páfrány, a havasalji rózsa és a gímpáfrányritkán fordul elő, a kosbor- és nősziromfajok gyakoriak. A Pilis érdekessége a reliktum endemizmus magyarföldi husáng, amely a jégkorszak egy melegebb interglaciálisában telepedett meg, és máig fennmaradt. A növény a Börzsönyben is megtalálható, a Szent Mihály-hegyen. A másik fontos növényfaj a Magyarországon csak a Solymári-falon előforduló hegyi tarsóka, amely viszont glaciális reliktum.

Állatvilága igen gazdag és változatos. A Középső Ipoly-völgyben él a bennszülött magyar tavaszi fésűs bagolylepke (Dioszeghyana schmidtii). A tiszta vizű folyókban, a parthoz közel tömegesen élnek a kérészek, álkérészek, tegzesek és bolharákok. A Dunakanyarban ritka csigafajok is élnek, mint például a bödöncsiga és a rajzos csiga.

A háborítatlan erdőkben hiúz, a vizek mentén vidra tűnik fel. Ritkább kétéltűek (a vizek mentén), sárgahasú unka, zöld levelibéka,, foltos szalamandra (főleg a mélyebb tócsák környékén él; leginkább eső után merészkedik elő). A Börzsöny erdeiben él a védett: fehérhátú fakopáncs és a vízirigó.

Szöveg: Wikipédia

DIÓSJENŐ A RAJT-CÉL HELYSZÍN

Diósjenő a börzsönyi kirándulások egyik kedvelt kiindulópontja. A fővárostól alig egy órás autózással, de vonattal és autóbusszal is könnyen megközelíthető. A települést és környékét jelenleg is évente több ezer bakancsos turista választja kirándulásai célpontjául. Innen kiindulva elérhető a legrövidebb úton a Csóványos, ahol a 2014-ben átadott kilátó várja a túrázókat, vagy a Závoz nyereg ahonnan festői panoráma nyílik a Nógrádi-medencére. A Szabadidőpark parkolójából indulva 5 kilométeres erdészeti tanösvény bejárására is lehetőség van, de a közeli Sváb – kastély parkját is ajánljuk az ide látogatóknak.

A Börzsöny keleti bejáratát vigyázó erdőgondnoki épület és környezete néhány éve teljesen megújult, és az egykoron csak erdészek, vadászok, erdei munkások által használt „elvarázsolt kastély” és parkja a nagyközönség előtt is megnyílt. Azóta az itt kialakított Erdei Szabadidőpark a túrázók kedvelt kiinduló bázisává vált.

Az Erdei Szabadidőparkban lehetőség nyílik családok hétvégi kikapcsolódására, osztálykirándulásra, családi nap, valamint céges rendezvény, csapatépítő tréning szervezésére. Családi események, születésnapok megünnepléséhez kiváló helyszín a Park bejáratához közel elhelyezett, mintegy 80 fő elhelyezését biztosító szaletli.

A szabadidőpark infrastruktúráját használva a konkrét túracéllal érkezők rendezett körülmények között kezdhetik meg és fejezhetik be a térség számtalan, szebbnél szebb túraútvonalát érintő erdőjárást. Azoknak a családtagoknak és ismerősöknek, akik a nagyobb túrákat nem tudják vállalni a hegyvidéken, a Park adhat teljes értékű kikapcsolódási lehetőséget. A látogatók kényelmét szolgálja a parkoló, és a fogadó épületben található információs pult, kávézó, mosdó és ajándékbolt, ahol többek között helyi kézműves termékek és finomságok várják a vendégeket.

GPS TRACK ÉS TÉRKÉPEK
Tailwind Börzsöny Trail S: 8.6 km / 420m+

Tailwind Börzsöny Trail M: 23.5 km / 945m+

Tailwind Börzsöny Trail L: 30.5 km / 1.455m+

REGISZTRÁCIÓ

A regisztrációra 2024. ?. (hétfő) 12:00 és 2024. ?. (hétfő) 12:00 között van lehetőség a létszámlimit (700 fő a három távon) erejéig.

A regisztrációra kizárólag online, a Terepfutas.hu oldalon van mód, helyszíni regisztráció nincs.

A regisztrációs díjat a regisztráció során a Barion rendszerén keresztül kell megfizetni, bankkártyával, vagy Barion tárcával.

PRIORITY REGISZTRÁCIÓ
A Terepfutás.hu Clubtagok számára a Priority regisztrációra 2024. ? (csütörtök) 12:00 és 2024. március 16. (szombat) 12:00 között van lehetőség.

A regisztrációs díjat a regisztráció során a Barion rendszerén keresztül kell megfizetni, bankkártyával, vagy Barion tárcával.

CHARITY REGISZTRÁCIÓ

A Charity regisztráció erre a versenyre 2024. július 8-án 12:00 órakor nyílik.

A Tailwind Börzsöny Trail nevezési idejének vége után, a nevezésről lemaradt futóknak lehetőséget adunk a versenyen való indulásra a következő feltételekkel:

 • A regisztráció utáni 24 órán belül, de legkésőbb 2024. ?. déli 12 óráig átutalja a nevezési díj kétszeresét a Suhanj Alapítvány számlájára: Magnetbank: 16200113-18514759.
 • Az átutalási bizonylatot elküldi az info@terepfutas.hu címre.
 • A rajtszám átvétele nevezésnek minősül. A résztvevő ezzel elfogadja a verseny szabályait és etikáját.
 • A fent említett nevezési díjak a Suhanj! Alapítványnál maradnak, abból a Terepfutás.hu semmilyen formában nem részesül.
VIP REGISZTRÁCIÓ

A VIP regisztráció 2024. március 14-én 12:00 órakor nyílik.

 •  Kör bérletesek – a Terepfutas.hu vendégei, nekik nem kell nevezési díjat fizetni, indulásuk telt ház esetén is biztosított.
 • Az alábbi támogatott csapatokból 1 fő: CoffeeRUN,  Hoka Runners Hungary, Jakus Team, Síkhülyék, MUSZE  Team, Salomon Team Hungary – a Terepfutas.hu vendégei, nekik nem kell nevezési díjat fizetniük, indulásuk telt ház esetén is biztosított.
 • Az életműdíjasok – László Szilvia és Ispánki Zoltán. Ők Lifetime bérletet kaptak a Terepfutás.hu összes versenyére.
NEVEZÉSI DÍJAK

L táv: 14.500 Forint / 38 Euro

M táv: 13.500 Forint / 35 Euro

S táv: 12.500 Forint / 33 Euro

MIT TARTALMAZ A NEVEZÉSI DÍJ?
 • szalagokkal és táblákkal jelölt útvonal,
 • befutóérem,
 • fényképek,
 • névre szóló rajtszám,
 • elektronikus időmérés,
 • frissítés a verseny során,
 • egészségügyi biztosítás (mentő, mentőorvos),
 • csomagmegőrzés,
 • zuhanyzási lehetőség,
 • háromféle választható meleg étel a célban (vegan gluten free, vegetáriánus, húsos),
 • befutósör (alkoholmentes, vagy alkoholmentes gyümölcsös),
 • 27% ÁFA
 • a verseny.
RAJTCSOMAG ÉS IDŐMÉRÉS

A rajtcsomag felvétel a rajtban történik.

 • A rajtcsomag felvételhez fényképes igazolvány és 1 db 5.000 Ft-os bankjegy (az időmérő chip letéti díja) szükséges.
 • A rajtszámot jól látható helyen, elől kell viselni a verseny teljes ideje alatt.
 • A rajtszámot módosítani, a rajta lévő szövegből bármennyit letakarni tilos.
 • Az időmérés a tájfutó versenyeken használt SportIdent (dugókás) rendszerrel történik.
 • A rajtban nem váltunk pénzt és semmilyen más értéktárgyat nem fogadunk el letétként.
 • A letéti díjat a chip leadása után, a célban kapják vissza a résztvevők.
NEVEZÉS ÁTADÁSA ÉS LEMONDÁSA

A nevezést kizárólag e-mailben (info@terepfutas.hu) lehet átadni 2024. ?. (vasárnap) 12:00 óráig. Az átadásról a nevezésről lemondónak kell nyilatkoznia. Az e-mailben meg kell adnia az átvevő nevét, születési idejét, e-mail címét, telefonszámát és a választott ételt.

A nevezést kizárólag emailben (info@terepfutas.hu) lehet lemondani, 2024. ?. (péntek) 12:00 óráig. Ebben az esetben a nevezési díjat visszautaljuk, de levonunk belőle 3.000 Ft kezelési költséget. Nem fogadjuk el a lemondást telefonon, faxon, szóban, stb. A nevezési díjat más versenyre átirányítani nem lehet.

FRISSÍTŐPONTOK

A frissítőpontok kínálata: víz, Tailwind Endurance Fuel, Coca-Cola, sós és édes kekszek, Haribo gumicukor, Milka csokoládé, olívabogyó vagy savanyúság, sajt, gyümölcs és aszalt gyümölcs, elsősegély készlet + női higiéniai termékek

A frissítőpontok helye:

 • L – 10.5, 20.2 és 25.4  km-nél
 • M – 10.5, és 18.1 km-nél
 • S – 2.8 km-nél

A frissítőpontokon egyszer használatos pohár nem lesz. Legyél zöld, legyen saját poharad!

KÖTELEZŐ FELSZERELÉS

Mobiltelefon, bekapcsolt állapotban, fényképes igazolvány, minimum fél literes víztartály, vagy kulacs.

Az előírt kötelező felszerelés az a minimum, amelyet minden résztvevőnek magánál kell tartania a verseny teljes ideje alatt. Ezen túl, mindenki az egyéni igényének megfelelően egészíti ki saját felszerelését.

A verseny ideje alatt a pályabírók bármikor ellenőrizhetik a kötelező felszerelés meglétét. Az a résztvevő, aki az ellenőrzést akadályozza vagy megtagadja, azonnali kizárásra kerül. A kötelező felszerelést a dobogósoknál a célba érést követően automatikusan ellenőrizzük.

HELYSZÍNEK ÉS ÚTVONAL MÓDOSÍTÁSA, A VERSENY TÖRLÉSE

A rendezők fenntartják a jogot, hogy indokolt esetben előzetes figyelmeztetés nélkül módosítsák az útvonalat, elsősegélyhelyek, ellenőrzőpontok, frissítőpontok helyét, valamint szélsőséges időjárás miatt módosítsák a rajt idejét, helyét vagy töröljék a versenyt.
Abban az esetben, ha a versenyt a rendezőkön kívülálló okok miatt (járvány, árvíz, természeti csapás, stb.) 2024. június 25. előtt törölni kell, a versenyzők két lehetőségből választhatnak:
– kérik a nevezési díj 50%-nak visszautalását
– a nevezési díjat két éven belül 100%-ban  felhasználhatják egy másik Terepfutás.hu versenyen.
Amennyiben a versenyt a rendezőkön kívülálló okok miatt (járvány, árvíz, természeti csapás, stb.) 2024. ?. után törölni kell, a szervezők nevezési díjat nem fizetnek vissza, a befizetett nevezési díjak 50%-a két éven belül felhasználható egy másik Terepfutás.hu versenyen.