Barion Pixel

Táncolj végig a terepen: A flow állapot nyomában

Táncolj végig a terepen: A flow állapot nyomában

Táncolj végig a terepen: A flow állapot nyomában

SUUNTORUN, 2019. június 20.

 

Lucy Bartholomew ultrafutó bajnok mesél a flow elérésének három alapelvéről; az árnyoldallal együtt.

 

Amikor gyakorlatilag körbefutod az egész földet, megszámlálhatatlanul sok érzelemmel és élménnyel gazdagszol. Eufória, fájdalom, ellenállás, unalom, ámulat, üresség – újra meg újra.

Lucy Bartholomew ausztrál ultrafutó és Suunto nagykövet ezt mind megtapasztalta már. Az erőt próbáló futások közben átélt flow állapot az egyik motiváló ok, amiért mindig útra kel.

„A legjobban talán a meditációhoz hasonlítható ez az állapot” – meséli. „Amikor flow-ban vagy, nem érzed a kimerültséget. Mozogsz, de mégis, mintha megállt volna az idő. Nehéz elmagyarázni, amíg át nem éled magad is.”

Lucy jelenleg a Western States 100 Mile Endurance Run-ra készül. A tavalyi versenyen öntudatlanul került flow állapotba, teljesen elveszítve időérzékét. Egyik pillanatban még hátravolt a verseny java, aztán, úgy tűnt, csak percekkel később, szinte már a célban volt. „Mintha kívülről néztem volna magamat, ahogy végigtáncolok az úton. Az egyetlen gondolatom az volt, hogy ezt egész nap tudnám csinálni” – mondja.

Lucy három alapszabálya

Nem tudod irányítani

Bármennyire is csábító és kellemes a flow állapota, Lucy sosem várja az érkeztét. Nem tudja irányítani, mikor kerül az állapotba, majd ki belőle. Amikor elkezdődik, az nagyszerű. Amikor pedig véget ér, Lucy nem törődik vele. „A futás csodálatos kalandjának része ez. Csak hagyom, hogy jöjjön és menjen, mint a jó és rossz pillanatok. Rájössz, hogy semmi nem tart örökké” – mondja.

Ne üldözd!

Lucy szerint fontos, hogy közönyös legyél, mert ha hajhászni kezded a flow állapotot, azzal épp elüldözöd. A lényeg, hogy jelen legyél, boldogan és nyugodtan, mert ez a megfelelő állapot a flow születéséhez. Ha nem üldözöd, javítani fogja a futóteljesítményedet. „Különösen a hosszú távokon biztosítja, hogy könnyednek és remekül érezd magad” – magyarázza. „Magabiztossá tesz, és eléri, hogy a tested és az elméd is jól érezze magát.”

A flow nem lehet kifogás

A flow egyik veszélye, hogy annyira belefeledkezel a pillanatba, hogy nem törődsz az alapokkal. „Ilyenkor hajlamos vagyok megfeledkezni a frissítésről és a tempóról. Nem törődök azzal, ami előttem áll, annyira a ’most’-ra koncentrálok. Amikor pedig ez elmúlik, a valóság képen tud csapni.” Miközben a flow állapotát ízlelgeted, sose feledkezz el az alapokról.

 

Eredeti cikk

Fordította: Gerecs Ildi