Barion Pixel

Verseny önmagaddal

Verseny önmagaddal

Verseny önmagaddal

 

A koronavírus-járvány miatt a tavaszi, nyár eleji versenyeket törölték, ami teljesen érthető a helyzetet nézve, de valljuk be, a többségünknek azért fáj, különösen a szervezőknek. Hónapokig, sőt akár évekig készültünk ezekre a megmérettetésekre, és most elvették ezeket tőlünk, de azért nem kell a szekrény mélyére száműzni a vadiúj versenyszettet.

Rengeteg egyéni kihívás vár minket versenyek kívül is. Először is ott vannak az instant körök, bár ezek közül sok ideiglenesen nem működik, de ha nem akarsz mindenáron érmet, akkor illegálba még teljesíthetőek ezek. Sok település kéri, hogy átmenetileg ne túrázzunk, fussunk arrafelé, és ezt tartsuk tiszteletben, hogy a jövőben is nyitottak legyenek a terepfutó események felé, pozitívan fogadjanak minket. Szerencsére minden tájegységben van olyan város, terület, ahol szabadon lehet futni egyedül. Igen, egyedül, ez most nem a bandázás ideje, de ennek van egy pozitív oldala is. Most tényleg olyan egyéni kihívásokat lehet teljesíteni, ahol csak te vagy, és az erdő. Nem muszáj valami ismert, népszerű útvonalnak lennie, lehet ez bármi, mondjuk megpróbálsz az adott környéken minél több szintet összeszedni, vagy felfedezed a kevésbé járt ösvényeket. Az elmaradt versenyek útvonalán is lehet futni, ha az ottani települések nem korlátozzák ezt, de semmiképp se a verseny napján tedd ezt, mert ha hirtelen odamegy egyénileg ötven terepfutó, akkor az már tömegbuli lesz. Korábbi versenyek útvonalát is be lehet futni, és ott megpróbálni jobb időt futni, mint a versenyen. Én is ezt tettem februárban, kimentem, és lefutottam a Szentendre Trail útvonalát, ezúttal sokkal kevesebb idő alatt, mint 2018-ban. Érdekes megmérettetés volt, és sokat mondott arról, hogy mennyit fejlődtem az eltelt másfél évben. Decemberben pedig három Balboát mentem egyben, ami kiváló próbája volt a monotónia tűrésemnek. Most is készülök hasonlóra, csak ezúttal aszfalton.

Egy másik módja annak, hogy kihívás elé állítsd magad, hogy a szokott körödön próbálsz új csúcsot futni, az amúgy is jól mutat a Straván.

Ezek a magányos kihívások edzésnek is kiválóak, és próbának sem utolsók, megmutatják mire vagy képes frissítőpontok, drukkolás nélkül. Nincs érem, nincs taps, se dobogó, csak az érzés, hogy megcsináltad, képes vagy rá, itt csak első lehetsz.

Kremlicza Levente

A szerző a Terepfutás.hu 2020-as cikkezője, a Futóbolond blog írója.