Barion Pixel

World Mountain and Trail Running Championships 2023 összefoglaló

World Mountain and Trail Running Championships 2023 összefoglaló

A Stubai-völgyet már hetekkel ezelőtt megszállták a világ legjobb terepfutói, hiszen június 6-án (kedden) kezdődik Ausztriában a Hegyi és Terepfutó Világbajnokság, a terepfutó világ pedig máris izgatottan latolgatja az esélyeket.

A hosszú távon (Long Trail, 85 km – +5500m) sajnos a nagy esélyes Jim Walmsley távol marad sérülés miatt, de nélküle is elképesztőn erős lesz a férfi mezőny. Ott lesz a rajtvonalon például a 2x-es Lavaredo győztes  Hannes Namberger, a 2x-es MIUT és korábbi CCC győztes Thibaut Garrivier, és a tavalyi VB bronzérmes Andreas Reiterer. A magyar színeket az UTH pályacsúcstartó Őri Miklós, a KÖR leggyorsabb teljesítője Kovács Dávid és az Portugáliában élő és versenyző Herczog András képviseli.  A hölgyeknél is parádés a mezőny! A nagy esélyes a címvédő francia Blandine L’Hirondel, de utána nagyon szoros lehet a harc a dobogóért. Audery Tanguy, Azara Garcia, Marcela Vasinova és Giuditta Turini is ott lehet a végjátékban. Jó eredményben bízunk a magyar lányoktól is, hiszen hazánkat Tiricz Irén és Paál Emőke képviseli, úgyhogy rutinban nem lesz hiány.

 

Nem könnyebb a 45 km-es Short Trail pálya sem (+3100 m a szintemelkedés) ahol a féri mezőnyben 14 (!) futó lesz 900-nál magasabb ITRA indexxel. A végeredményt megtippelni sem érdemes. Indul a címvédő Stian Angermund, a tavalyi ezüsérmes Francesco Puppi, és a bronzérmes Jonathan Albon. Hogy újra dobogóra álljanak, olyan kiváló futók próbálják megakadályozni, mint Frederic Tranchand, Davide Magnini, Thibaut Baronian vagy Rui Ueda. Fiatal, de roppant erős magyar csapat indul ezen a távon Vásárhelyi Mátéval, Dalos Mátéval és Pelsőczy Attilával. A hölgyeknél a legesélyesebbnek a dél-afrikai Toni Mccann tűnik, de dobogóra állhat Britanny Charboneau, Nuria Gil, Petra Tratnik, vagy a tavalyi ezüstérmes Barbora Macurova és a tavalyi bronzérmes Emilia Brangefelt is. Hazánkat Gergely Petra, Prokopp Erzsébet Poór Brigitta és Csiszár Vivien képviseli.

A teljes rajtlistát a rövidebb távokkal együtt itt tudjátok böngészni.

A Mountain Classic és a Vertical távon a magyar résztvevők: Vigh Zoltán, Juhász Patrik, Molnár Ákos, Weibl Anissa Zsófia, Ősi Eszter, Zólyomi Kinga, Pocsai Levente, Iker Natália, Zahorán Milán, Kalász Bertold, Lövei Vanda, Galsi Laura, Mérő Dominika.

A VB hivatalos weboldala.

Ha ti is úgy várjátok a VB-t, mint mi, akkor nézzetek vissza hozzánk a következő napokban, mert friss ITRA VB hírekkel jövünk.  (Csanya, Tomi)