Barion Pixel

Mennyibe fáj fittnek lenni?

Mennyibe fáj fittnek lenni?

Sportos beállítottságú hat személy – átlagos emberek, átlagos munkával, akárcsak te – árulja el, hogy mennyit költ fittségére.

 

Mindannyian jól tudjuk, hogy nem könnyű fitten tartani magunkat – idő és energia mellett elszántság is kell, hogy összejöjjön a hajnali futás, a munka utáni gyúrás vagy a hétvégi bringázás. És még mi elengedhetetlen ahhoz, hogy tartsd a formád? Pénz! Hat átlagembert kérdeztünk meg – innen-onnan Amerikából, átlagos munkahellyel és változó keresettel –, hogyan tartják jó kondícióban magukat, és hogy mennyibe kerül az aktív életstílusuk. Kiderült, rá kell költeni a fizetés egy jó részét, hogy új országúti bringát vehessen valaki, vagy befizesse a jógaklub tagsági díját, de rengeteget lehet tenni a fittség fenntartásáért úgy is, hogy nem kerül semmibe.

 

Eric Henderson, 43

Lakhely: Boulder, Colorado
Munkakör: Outdoor márkák értékesítési- és marketing-igazgatója
Éves fizetés: 100 és 200 ezer dollár között
Edzés gyakorisága: Hetenként háromszor, alkalmanként 30 – 60 perc.
Fizetése hány százalékát költi sportra, fittségre: 10 százalékot.
Tipikus heti edzésmunka: “Napkeltekor öt alkalommal megyek futni hetente, körülbelül hat kilométert. Hetenként ötször biciklizek tíz kilométert munkába. Hétvégéken valami hosszabb aktivitás jön – és akkor még nem szóltam a három gyerekről, például a gumitrambulinos edzésről velük.”
Mennyit költ edzőteremre, klubtagságra: Semmit.

Mennyit költ wellnessre (masszázs, kezelések): Semmit. “Nem engedhetem meg magamnak.”
Mennyit költ szabadtéri sportfelszerelésre: Száz dollárt túrasí-bérletre, idényenként ötszáz dollárt síbérletre, százat öltözékre (zoknik, aláöltözék, nadrág). A többit ingyen vagy nagy árkedvezménnyel kapja, mivel az iparágban dolgozik.
Ha nem számítana a pénz: “Vennék országúti versenybringát, lenne otthoni konditermem, beiratkoznék jógára, évente elmennék jóga- és meditációs visszavonulásra, személyes edzőt fogadnék fel, eljárnék szörfözni.”
A legolcsóbb, amivel fitten tartja magát: “Futás. És a szex. Jó szex nélkül nincs jó fittség.”

 

Ashley Cotton, 37

Lakhely: Brooklyn, New York
Munkakör: Közönségkapcsolatok egy ingatlanfejlesztőnél
Éves fizetés: Több mint 200 ezer dollár
Milyen gyakran edz: Hetenként kétszer, “legfeljebb 45 percet.”
Fizetése hány százalékát költi természeti sportra, fittségre: “Évente elmegyek egy nagyobb sízésre a hegyekbe. Valószínűleg kevesebbet tíz százaléknál.”
Tipikus heti edzésmunka: “Rendszerint hétvégénként egyszer megyek le a társasházunk edzőtermébe, és egyszer munkanapon. Szeretnék gyakrabban. Kardió edzés szobabiciklin vagy futópadon, aztán nyújtó gyakorlatok derékre, csípőre, fenékre. Krónikus fájdalom gyötör, mióta az egyetemen jéghokiztam, és nemrég kezdtem fizikoterápiát a megoldására. Gyalog járok munkába és sokat futok, ez jó a munkahelyi pörgésre. Minden reggel nyújtok, és végzek lélegzési gyakorlatokat is.”
Mennyit költ edzésekre, konditermi tagságra: “Havi 65 dollárba kerül a belépő a társasházi edzőterembe.”
Mennyit költ wellnessre (masszázs, kezelések): Havi ötven dollárt.
Mennyit költ szabadtéri sportfelszerelésre: “Évente veszek új edzőcipőt, és hébe-korba új edzőruhát is, hogy segítsen motiválni. Biztos, hogy nem ez a legrosszabb költekezési szokásom – egy év alatt legfeljebb ötszáz dollár.”

Ha nem számítana a pénz: “Házhoz járó masszőr és akupunktúrás.”
Mire költ túl sokat: “Mostanában fizikoterápiára.”
A legolcsóbb, amivel fitten tartja magát: “Gyaloglás a munkába és New York metrórendszerének lépcsőin.”

 

Eli Simon, 32

Lakhely: Bar Harbor, Maine
Munkakör: Sziklamászó-vezető és az Atlantic Climbing School tulajdonosa
Éves fizetés:  30 és 50 ezer dollár között
Edzés gyakorisága: “Minden nap próbálok valamit csinálni. A skála félórás futástól tízórás sítúráig terjed.”
Fizetése hány százalékát költi természeti sportra, fittségre: harminc százalékot. “Sokat utazom, ami költséges, és gyakorlatilag minden szabadidőmet sporttal töltöm a szabadban.”
Tipikus heti edzésmunka: “Életemben a legfolytonosabb a jóga. Törekszem naponta legalább fél órát erre szánni. Ha otthon vagyok, gyakran végzek harminc perces ismétlődő gyakorlatsorokat az alagsorban. Ez rendszerint fekvőtámaszokból, törzserősítésből, és mászásból áll az otthoni mászófalamon. Túraszezonban nagyon kevés a szabadidőm, az edzésem többnyire fél óra terepfutás vagy egy kis mászás, munka után. Otthoni edzőtermem nagyon jó, ha esik az eső.”
Mennyit költ edzőteremre, klubtagságra: Havonta 64 dollárt. “Hetenként igyekszem legalább egyszer eljutni a jógakörbe.”
Mennyit költ wellnessre (masszázs, kezelések): Nem sokat. “Ha szerencsém van, lebarterezhetek edzőtermi belépőt mászó oktatásért.”
Mennyit költ szabadtéri sportfelszerelésre: “Nehéz kérdés, mivel összekeveredik egy túravezető munkaeszköze és személyes felszerelése. Rengeteget költök felszerelésre – talán ötezer dollárt is egy évben.”
Ha nem számítana a pénz: “A mászófal is jó dolog, de ha nem lenne anyagi akadály, építenék egy nagy házi mászó edzőtermet.”

Mire költ túl sokat: Repülőjegyre és mászófelszerelésre.
A legolcsóbb tétel a mászó-arzenáljában: “Egy jógaszőnyeg nagyon olcsó, de megnyitja az utat a fizikailag, lelkileg és szellemileg egészséges élet felé.”

 

Robbie Stout, 32

Lakhely: Park City, Utah
Munkakör: A Ritual Chocolate társalapítója és társtulajdonosa
Éves fizetés: 30 ezer dollár
Edzés gyakorisága: “Nem edzek – játszom! Napi egy-két órát.”
Fizetése hány százalékát költi természeti sportra, fittségre: Tíz százalékot. “De alighanem akkor sem költenék sokkal többet, ha rengeteget keresnék.”
Tipikus heti edzésmunka: “Nyáron, hétfőtől péntekig, munka után egy-két órát hajtom a montit, szombat vasárnap két-három órát. Télen ebédidőben 30-45 perc sífutás, ezenkívül hétvégéken snowboard vagy sí-lesiklás.”
Mennyit költ edzőteremre, klubtagságra: Semmit.
Mennyit költ wellnessre (masszázs, kezelések): “Évente nagyjából száz dollárt masszázsra.”
Mennyit költ szabadtéri sportfelszerelésre: Évente körülbelül háromezer dollárt.
Ha nem számítana a pénz: “Ha gazdag lennék, olyan cuccokat vennék, amelyeket nem gyakran használnék, például egy vastagkerekű bringát télire, és jobb téli bringás ruhát. Az országúti bringám már tízéves, úgyhogy lecserélném. Felfogadnék egy edzőt, és talán vennék egy drága teljesítménymérőt.”
Mire költ túl sokat: “Egyre drágábbak a gumik a hegyi bringázáshoz és a cyclocrosshoz. Különféle viszonyokra más-más gumi kell. Egy új gumit kivág egy éles szikla, és hetven dollár megy a kukába. Drága a táplálék is az edzésekre és a versenyekre. Úgy próbálok spórolni, hogy drága italok helyett szörpöt töltök a kulacsomba.”

Mire jött rá: “Az idő pénz! Ha nagyon jó bringás akarsz lenni, sok időt kell ráfordítani, és ennek is lehet anyagi vonzata.”

 

Dusty Olson, 43

Lakhely: Tabernash, Colorado
Munkakör: Ács, sífutó-edző
Éves fizetés:  30 ezer dollár alatt
Edzés gyakorisága: “Ha jól érzem magam, naponta kétszer futok, vagy űzök többféle sportot – ez heti 12 – 30 óra, a mindennapjaimtól és a munkámtól függően, meg attól, hogy mire edzek.”
Fizetése hány százalékát költi természeti sportra, fittségre: “Coloradóban élek, úgyhogy futhatok és sízhetek a hegyekben. Eljárok sporteseményekre. Nehéz megmondani, mennyi jövedelmem megy el rekreációs sportra, hiszen e körül forog az életem, talán úgy 20 – 30 százalékot.”

Tipikus heti edzésmunka: “Sífutóként kezdtem, úgy nőttem, fel, hogy edzettem az egész testemet. Gyakran futok egy órát, vagy indulok el nyáron akár ötórás maratoni kenuversenyen. Sokszor futok vagy bringázok a munkába. Reggeli előtti futásom rendszerint egy órányi. Télen két-három órás sífutás, vagy buckasízés, esetleg klasszikus sízés reggel, majd korcsolyázás délután.”
Mennyit költ edzőteremre, klubtagságra: Semmit.
Mennyit költ wellnessre (masszázs, kezelések): “Jelenleg Lyme-kórral küzdök, havi 500 – 700 dollárt adok ki akupunktúrára és egyebekre, hogy mozgásban tarthassam a testemet.”
Ha nem számítana a pénz: “Majdnem mindenem megvan, ami kell. De biztos örülnék egy új oldaltámaszos Huki kajaknak vagy egy klassz LaMere Cycles mountain bike-nak vagy  valami Flylow göncnek. Bármikor jól jönne egy ilyen-olyan síléc is.”
Mire költ túl sokat: “Autózásra, jó helyekre vagy sporteseményekre. Ez az edzésem legdrágább része.”

A legolcsóbb, amivel fitten tartja magát: “Futás, otthonról.”

 

Shandi Kano, 31

Lakhely: Salt Lake City, Utah
Munkakör: Önálló márkaépítő, marketing-menedzser, tanácsadó és tartalomszolgáltató
Éves fizetés:  75 és 100 ezer dollár között
Milyen gyakran edz: “Teljesen az évszaktól és az időjárástól függ, de általában minden nap, egytől néhány óráig terjedő időt. Heti egy napot kihagyok, akkor kevés vagy semmi edzés, talán egy kis séta vagy túra.”
Fizetése hány százalékát költi természeti sportra, fittségre: “Beleszámítva az utazást, szállásokat, benzint és kaját, valószínűleg körülbelül 15 – 20 százalékot.”
Tipikus heti edzésmunka: “Szabadúszóként dolgozom, minden nap más. Télen, ha nem túrázom, futni megyek. Gyakran még egy hegyi túra után is elmegyek futni, mert nagyszerűen lelazít, megnyugtat. Ha egész nap snowboardoztam, rendszerint futok négy vagy több kilométert, kardió-edzésként. Nyáron annyit futok, amennyi időm csak van, de próbálok egyensúlyt tartani az edzés, a pihenés és a versenyzés között. Néha meghajtom egy-egy emelkedőn a mountain bike-ot is.”
Mennyit költ edzésekre, konditermi tagságra: Semmit.
Mennyit költ wellnessre (masszázs, kezelések): 200 – 300 dollár havonta.
Mennyit költ szabadtéri sportfelszerelésre: egy idényben ezer dollárt síbérletre, 600-at új snowboardra, 200-at új sícipőre, 150-et új snowboard-nadrágra. “Átlagban évente olyan háromezer dollárt új felszerelésre.”

Ha nem számítana a pénz: “Vennék elől-hátul rugózásos bringát és új mászófelszerelést. Vennék országúti bringát is, és valószínűleg néhány új snowboardot, porhóra. Biztos vennék egy állószörföt. És, ha tényleg nem számítana a pénz, lenne személyes masszőröm vagy Snowbird gyógyfürdői bérletem, korlátlan masszázzsal. De igazából minden, amim nincs, bérelhető is.”
Mire költ túl sokat: “Ha egyszer már megvan minden felszerelésed, ami kell, már nem kerül sokba az egész. Az útiköltség persze hozzájön. Szerencsére nem kell sokat utaznom a rekreációs sportolásomhoz, de ha mégis, az drága. Annyi látni és kipróbálni való van a világon.”
Mire jött rá: “A természet ingyenes. A felszerelés viszont költséges lehet.”

Eredeti cikk

Fordította: Karlovitz Pupu Kristóf