Barion Pixel

Küzdd le a verseny előtti aggodalmakat!

Küzdd le a verseny előtti aggodalmakat!

Küzdd le a verseny előtti aggodalmakat!

Miért leszel ideges a rajt előtt, és hogyan kezeld a jelenséget

Addie Bracy, 2020. január 29.

 

A verseny előtti stressz jelensége egyetlen futó számára sem ismeretlen. Rossz alvás, gyomorbántalmak, izzadó tenyér – a problémák képességtől és futómúlttól függetlenül lecsapnak. Minden futó másként éli meg, sokan annyira izgulnak, hogy romlik a teljesítményük, és a futást is kevésbé tudják élvezni.

Nem kell azonban, hogy ezek az érzések kerekedjenek felül. Két évtizednyi versenyzői múlttal a mai napig vívom én is a csatáimat. A jó hír az, hogy számtalan fejleszthető képesség és eszköz segít legyőzni az aggodalmakat.

Ez csak biológia! Hagyd, hogy a tested tegye a dolgát

Azok a fizikai és mentális tünetek, amiket kellemetlen, kényelmetlen és negatív jelekként érzékelünk, a testünk normális működésének jelei. Jól van ez így! Ha a tested fenyegetést észlel, izzítja a szimpatikus idegrendszert, ami harcra vagy pedig menekülésre késztet. Bár egy verseny nem élet-halál kérdése, mégis gyakran közel maximális fizikai erőfeszítést kíván, így nem meglepő (és nem is negatív jelenség!), hogy a tested így reagál. Amikor a szimpatikus idegrendszer aktiválódik, hormonokkal árasztja el a tested. E hormonok, a katekoleminok, mint az adrenalin és noradrenalin felelősek a heves szívdobogásért, a kapkodó légvételért és a magas vérnyomásért. Szóval, igen. A mobil wc előtt kígyózó sorért is a szimpatikus idegrendszer felelős!

Mi ebből a tanulság? A verseny előtti idegesség jelensége nem rossz dolog! Valójában ezek a fiziológiai változások mind azt segítik elő, hogy készen álljunk a megerőltető versenyre. Az esetleges rossz élményt és negatív kimenetelt az okozza, hogy rosszul értelmezzük ezen érzések jelentését. A megoldás egyszerű. Válts nézőpontot! Aggodalom helyett (ami negatív jelentést hordoz) tekints a jelenségre izgalomként. A rajtvonalnál állva én magam jobban szeretem, ha a testem azt hiszi, egy kardfogú tigris üldöz minket, mintha az hinné, hogy eljött a hamburger és az alvás ideje.

Tök jó, leszámítva, hogy nem az

A probléma a fent leírtakkal az, hogy a stresszre adott reakciódat csak akkor tudod uralni, ha az a megfelelő időben érkezik. Ha már a verseny előtti éjszaka, vagy akár napokkal korábban túlzottan izgatott vagy, az nem segít. Extra energiát emészt fel, és negatívan hathat a teljesítményedre. Fontos, hogy lejjebb állítsd a fokozatot, és tudasd a testeddel, még nincs itt az idő.

Mivel a légzés ritmusát a szimpatikus és a paraszimpatikus működés is befolyásolja, légzésed szabályozásával hatással lehetsz az idegrendszeredre. Lassú, kontrollált légzéssel csökkenteni tudod a stressz-szintet. Ha becsapod a testedet azzal, hogy úgy gondolod, nyugodt vagy, valóban le fogsz nyugodni. Habár mindenki másként reagál, 10 másodperces ciklusokat tűzz ki célul (ez nagyjából 6 belégzést jelent percenként) 4 másodperces be –és 6 másodperces kilégzéssel. Pár perc után csökken az aktivitási szint, és megszabadulsz a nemkívánatos mentális és érzelmi reakcióktól. Legközelebb, amikor csak forgolódsz az ágyban a verseny előtti éjszaka, jusson eszedbe, hogy ura lehetsz a helyzetnek, és végy pár mély lélegzetet.

Az, hogy a verseny előtti idegesség egy normális jelenség, nem jelenti azt, hogy  muszáj áldozatul esned neki. Rajtad múlik, hogyan és milyen mértékben befolyásolja teljesítményedet a megmérettetésen.

Fordította: Gerecs Ildi
Kezdőkép: Randall Levensaler

Eredeti cikk