Barion Pixel

Tíz mondat terepfutóktól, amik valójában mást jelentenek

Tíz mondat terepfutóktól, amik valójában mást jelentenek

 

Brendan Davis, 2016. okt. 26.

Mind tudjuk, hogy a terepfutók sokat bírnak beszélni. Nincs is jobb módja a terepen töltött idő múlatásának, mint a futótársakkal való csevegés. A baj csak az, hogy a futók, különösképp a terepfutók, szeretik felturbózni a valóságot, ferdíteni rajta és felfújni azt. Brendan Davis vagyok, és összegyűjtöttem a 10 legjobb terepfutó mondást… és valódi jelentésüket.

  1. „Mostanában keveset edzettem, úgyhogy lazára veszem.”

Mindannyian hallottuk már ezt a verseny előtti, lebecsüléssel teli mondatot. Az alulteljesítő terepmester, aki gyomorbajról zagyvál. Tudjuk, mit jelent ez: „Állati sokat edzettem, úgyhogy amint eldördül a rajtpisztoly, csak a cipőm talpát fogjátok látni, és nyelhetitek a port, amit felverek.”

  1. „Minden rendben lesz, nem tévedek el.”

Ezzel nem jó viccelődni. Ez sok, soha többé nem látott terepfutó híres utolsó mondata. Titokban azt gondolják, isteni navigációs tehetségek beépített GPS-szel, ami bárhová elvezeti őket. Szóval, ha ezt a mondatot hallod valakitől, tuszkolj egy térképet és mobilt a pakkjába.

  1. „Ilyen nagy volt az a kígyó/medve/lódarázs/oroszlán!”

Az univerzális duma. Valójában el kell osztani néggyel, hogy megkapd a valós méreteket… továbbá a kígyó valójában egy gyík volt, a medve egy nyest, a lódarázs egy méhecske, az oroszlán pedig egy kóbor macska.

  1. „Gyere el velem futni! Csak egy pár cipő kell hozzá.”

Tévedés! Manapság egyetlen terepfutót sem találsz a legújabb kütyük, víztartály és valami új cucc nélkül. Minden van a kompressziós szártól a napellenzőig, az átlagos terepfutó sokkal inkább úgy néz ki, mint egy öt napra felszerelt túrázó, nem pedig egy futó, aki pár órát, hobbiból tölt terepen.

  1. „Nem meredek, csak dimbes-dombos.”

Vicces, hogyan értelmezzük át a dimbes-dombos fogalmát, ahogy egyre többet mozgunk terepen. Ami egykor a Mount Everestnek tűnt, ma már csak egy fekvőrendőr. Mondd a fenti mondatot egy kezdő futónak, akit magaddal viszel, és gyorsan helyre fog tenni.

  1. „Esőben futni olyan jó!”

Talán az első öt percben valóban az, aztán az egész egy vizes, hideg és gyakran rémes élménnyé válik. Ezt azonban sosem ismernénk be – elvégre kemény terepfutók vagyunk, és a látszat mindennél fontosabb.

  1. „100 mérföld nem olyan sok.”

Ezt már hallottuk. Az amatőr futó teljesít néhány 50 mérföldes (~80 km) versenyt, majd egyből 100 mérföldesre (~160 km) nevez. Habár én abszolút támogatom a pozitív hozzáállást, ezek a futók 75 mérföldnél (~120 km) általában magzati pózban kuporognak az izolációs fólia alatt.

  1. „Két és fél órát futottam 2000 méter szintemelkedéssel!”

A klasszikus túlzás. Általában egy egyórás laza futást takar némi lépcsőzéssel, miután nem volt idő kimenni terepre.”

  1. „Már majdnem felértünk!”

Mind szeretjük optimista futótársainkat, akik folyvást arra biztatnak másokat, hogy tartsanak ki. Ahelyett, hogy a mondandójukat analizálnád, elárulom, mit gondolok én ezt hallva: „Te szadista állat! Már 2 órája kaptatunk felfelé, de még félúton sem vagyunk!”

  1. „Nincs nálad véletlenül vazelin?”

Megkérni egy másik futót, hogy használhass a kencéjéből, mindig az utolsó utáni lehetőség. Mind tudjuk, mire használhatták azt a vazelint. Tulajdonképp ezt mondod: „Haver, lángol a (válassz: hónaljam, lábujjam, mellbimbóm, golyóim, hajlatom), és csak te enyhíthetsz a szenvedésemen.”

 

Brendan Davis 2016-ban Ausztráliában az év ultrafutója volt a férfiak között. Terepen és aszfalton is fut, versenyez és edz másokat. Az ikonikus dél-afrikai Comrades Marathonon top 20-ban végzett. Kövesd Facebookon, Instagramon, vagy a blogján.

 

Eredeti cikk.

Fordította Gerecs Ildi